Post ne znači da morate odustati od ukusa i začina. Ako volite ribu ili plodove mora, ovaj jednostavan, domaći začin biće vaš najbolji saveznik u kuhinji.

Spremanje ribe često zavisi od toga kako je začinite, a prava mešavina može običan filet da pretvoriti u pravi gurmanski doživljaj.

 Ovaj začin je aromatičan, blag, a opet pun ukusa. Sadrži dimljenu papriku koja daje suptilnu dimljenu notu, dok beli i crni luk, peršun i mirođija upotpunjuju ukus i daju slatko-pikantnu ravnotežu.

Može se koristiti na svim vrstama ribe - od nežnog oslića i bakalara, preko lososa, do tunjevine, ali i na plodovima mora poput škampa.

Bonus savet:

Ovaj začin možete koristiti i za piletinu, šnicle ili povrće.

Sastojci u ovom začinu doprinose unosu vitamina A i C, kalcijuma i mangana. Za razliku od mnogih kupovnih mešavina začina, ovde sami kontrolišete količinu soli i drugih dodataka, što ga čini zdravijom opcijom.

Kako se pravi

Sastojci:

  • 1 kašika suve mirođije
  • 1 kašika suvog peršuna
  • 1 kašika dimljene paprike
  • 2 kašičice morske soli
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • pola kašičice mlevenog crnog bibera

Priprema:

1. Sve začine pomešajte u manjoj posudi dok se ravnomerno ne sjedine.

2. Prebacite u teglicu ili posudu sa hermetičkim poklopcem i čuvajte na tamnom, hladnom mestu. Ako se čuva pravilno, može trajati i do godinu dana.

3. Obilno pospite filete ribe sa obe strane i pripremite ih po želji - pecite ih, pržite ili kuvajte.

Ako vas interesuju saveti za pripremu ribe, otkrijte naš trik za savršeno pohovanu ribu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.