Post ne znači da morate odustati od ukusa i začina. Ako volite ribu ili plodove mora, ovaj jednostavan, domaći začin biće vaš najbolji saveznik u kuhinji.
Spremanje ribe često zavisi od toga kako je začinite, a prava mešavina može običan filet da pretvoriti u pravi gurmanski doživljaj.
Ovaj začin je aromatičan, blag, a opet pun ukusa. Sadrži dimljenu papriku koja daje suptilnu dimljenu notu, dok beli i crni luk, peršun i mirođija upotpunjuju ukus i daju slatko-pikantnu ravnotežu.
Može se koristiti na svim vrstama ribe - od nežnog oslića i bakalara, preko lososa, do tunjevine, ali i na plodovima mora poput škampa.
Sastojci u ovom začinu doprinose unosu vitamina A i C, kalcijuma i mangana. Za razliku od mnogih kupovnih mešavina začina, ovde sami kontrolišete količinu soli i drugih dodataka, što ga čini zdravijom opcijom.
Kako se pravi
Sastojci:
- 1 kašika suve mirođije
- 1 kašika suvog peršuna
- 1 kašika dimljene paprike
- 2 kašičice morske soli
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- pola kašičice mlevenog crnog bibera
Priprema:
1. Sve začine pomešajte u manjoj posudi dok se ravnomerno ne sjedine.
2. Prebacite u teglicu ili posudu sa hermetičkim poklopcem i čuvajte na tamnom, hladnom mestu. Ako se čuva pravilno, može trajati i do godinu dana.
3. Obilno pospite filete ribe sa obe strane i pripremite ih po želji - pecite ih, pržite ili kuvajte.
Ako vas interesuju saveti za pripremu ribe, otkrijte naš trik za savršeno pohovanu ribu.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.