Neke delove namirnica nije preporučljivo jesti.
1. Krompirovi izdanci
Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki delovi ove gomoljaste biljke nisu jestivi. Toksična materija solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega bi ove delove uvek trebalo odstraniti pre nego što krenete termički da obrađujete krompir. Takođe, dosta solanina ima u zelenom krompiru, pa izbegavajte da jedete plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.
2. Listovi paradajza
Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su da jedu ovu namirnicu tek u 18. veku. Jedan od razloga skriva se i lišću paradajza koji sadrži toksične materije solanin i tomatin, a koji mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može imati fatalne posledice na pojedinca.
3. Koštice iz jabuka
Jabučne koštice sadrže male količine amigdalina, što je materija koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica jabučnih koštica sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je veoma važno ne gristi koštice jabuke pre gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemi, uvek je bolje ispljuniti ove delove jabuke. Ionako nemaju dobar ukus.
4. Lišće rabarbare
Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za letnji desert. Ali, konzumacija lišća ove zeljaste biljke može vas odvesti na hitnu. Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju učinak otrova na ljudski organizam kada se probave. Simptomi zavise od količine probavljenog lišća, a mogu varirati od želudačne boli i povraćanja do napada.
5. Lišće i cveće patlidžana
Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbegavati uživanje u ovim delovima patlidžana.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na InstagramuIzvor: Punkufer
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus