Jabukovo sirće ima brojne dobrobiti za zdravlje, između ostalog može delovati kao probiotik. Jabukovo sirće derivat je fermentisanog jabukovog soka, pa kao i druge fermentirane namirnice može sadržavati bakteriju koja pospešuje zdravlje creva i održava urednu probavu. Međutim, treba imati na umu da svojstva probiotika ima samo nepasterizovano jabukovo sirće koji sadrži enzime, belančevine i spomenute probiotike. Dakle, pasterizacijom nestaju probiotička svojstva jabukovog sirćeta.
Jabukovo sirće može biti i pomagač pri mršavljenju, međutim, ukoliko se odlučite na taj način gubljenja kilograma ne konzumirajte više od dve kašike dnevno. Previše jabukovog sirćeta može iritirati želudac, ali i uništiti zubnu gleđ i oštetiti jednjak.
Uz to, jabukovo sirće puni nas energijom zahvaljujući kalijumu i enzimima koje sadrži. Dodajte malo sirćeta čaši vode i popijte. Možete je piti i tokom fizičke aktivnosti kako biste se manje iscrpeli. Aminokiseline u sirćetu sprečavaju nakupljanje mlečne kiseline nakon vežbanja.
Kako biste izbegli osećaj umora, savetuje se da pre jela popijete malo organskog jabukovog sirćeta, preciznije jednu kašiku sirćeta otopite u čaši vode te to popijete neposredno prije jela. Na taj način održaćete normalan nivo glukoze i insulina, a to će omogućiti šećeru da se polako apsorbuje u ćelijama.
Dakle, ukoliko želite da se osećate dobro i imate puno energije, pre najvećeg obroka u danu popijte čašu vode sa sirćetom i osetićete sjajne rezultate.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem