Kukuruz je savršena namirnica za tople dane, a kada dođe zima, verujemo da i tada uživate u njemu kao prilogu, pa makar kupovali zamrznut šećerac. Kukuruz je najbolje pripremati istog dana kada je kupljen ili ubran.
Evo tri jednostavna načina prirpeme mladog kukuruza.
Priprema u mikrotalasnoj
Metod kuvanja u mikrotalasnoj je veoma praktičan način spremanja. Ne skidajte lišće i svilu s kukuruza i stavite dva klipa u mikrotalasnu rernu na visoku temperaturu od 3-6 minuta, u zavisnosti od starosti vašeg kukuruza. Ostavite ih da se ohlade dovoljno da možete da ih uzmete u ruku, a zatim skinite lišće i svilu.
Skuvajte kukuruz
Kuvanje je klasičan i najlakši način da se pripremi kukuruz, a evo gde svi grešimo kada ga kuvamo. Možete koristiti široku plitku šerpu ili koristite dublji lonac ako kuvate više kukuruza. U svakom slučaju, sipajte u posudu dovoljno vode tako da pokrije klipove. Najpre skinite llišće i očistite od svile. Sipajte vodu u šerpu, posolite i stavite mlad kukuruz. Kada voda počne da vri kuvajte još desetak minuta, pa prospite vodu. Kukuruz prelijte hladnom vodom i sačekajte 2 minuta pre serviranja.
Pecite kukuruz
Pečenje na žaru daje kukuruzu jedinstven ukus. Povucite lišće, ali ostavite ih pri dnu klipa. Uklonite svilu, pa klipove stavite u posoljenu vodu. Neka stoje tako oko 10 minuta. Izvadite klipove iz vode i otresite višak tečnosti. Pecite ga oko 15 minuta na srednjoj temperaturi na roštilju, okrećući povremeno. Neka se kukuruz ohladi dovoljno da ga možete uzeti u ruku, a zatim skinite lišće.
Izvor: Stvar ukusa