Čorbica je odlična, gusta, sasvim konkretna. Šunkica i pržena slanina daju joj malo „na jačini“, pa zaista nema potreba za nekim dodatnim, jakim jelima nakon ove čorbe. Pripremite neku pogaču, kiflice i biće sasvim dovoljno.

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g + 100 g barene slanine
  • 1 – 2 kašike ulja
  • 200 g praške šunke u komadu
  • 5 krompira srednje veličine
  • 1 kesa smrznutog kukuruza (oko 1/2 kg)
  • 1 veća crvena paprika
  • 2,5 dcl hladnog mleka
  • 3 kašike brašna
  • 1 ravna kašičica majčine dušice
  • 1 l gotove supe (1l vode + 2 kockice za supu)
  • sveže mleveni biber, oko 1/2 kašičice
  • po potrebi so
  • sudžuk
  • tucana ljuta paprika za serviranje

Priprema:

Crni luk iseći na sitne kocke. 100 g slanine iseći na kockice, pa zajedno, crni luk i slaninu, ispržiti. Ako se slanina jako hvata za dno šerpe i ne pusti dovoljno masti, dodajte ulja. Ispržite tako da luk bude providan, a da slanina porumeni.

Prašku šunku isecite na kockice, veličine oko 0,5cm. Zato sam naznačila da kupite u komadu, jer ne trebaju vam listovi šunke, nego baš kockice da dobijete. Crvenu papriku operite, očistite od semenki, pa takodje isecite na kockice. Krompir očistite i isecite na jako sitne kocke.

Na uprženi luk i slaninu, dodajte kukuruz, krompir, prašku šunku i crvenu papriku. Nalijte na to vodu i dodajte kockice za supu (naravno, možete ih zameniti domaćim ili kupovnim začinom za jelo). Dodajte i majčinu dušicu i biber. Kada čorbica bude kuvana, lako ćete dodati još i so, ako bude potrebe, pa prokuvati minut tako dosoljeno.

Čorbicu poklopite i kuvajte nekih pola satićka, odnosno dok kukuruz i krompir ne budu kuvani.

Brašno stavite u manju činiju, pa postepeno, kašiku po kašiku, dodajte hladno mleko dok viljuškom ne razmutite brašno da ne bude grudvasto. Onda dodajte preostalo mleko, izmešajte, pa sipajte u kuvanu čorbicu, mešajući viljuškom na mestu gde sipate (takodje da se ne zgrudva). Kuvajte još koji minut, povremeno mešajući.

100 g slanine isecite na sitne kocke, pa upržite. To će vam biti za posipanje čorbice. Servirajte čorbicu u činije, pospite sudžuk tucanom paprikom, pospite komadićima pržene slanine.

Iako deluje pomalo neobično, ja sam uz ovu čorbicu servirala pogaču sa margarinom i groždjicama (prava je, prste da poližete). Ko želi, može je jesti uz čorbicu, kome se to ne dopada, odličan je dodatak posle čorbe. Uživajte i prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: kuvajmo-blogovski.com