Mahunarke obično morate da prelijte vodom i ostavite da stoje celu noć. Jedna od popularnijih mahunarki je i sočivo, a za razliku od većine vrsta, crvena sorta ne zahteva namakanje pre kuvanja i zato je poprilično jednostavna za pripremu. Bez obzira što ne mora da stoji u vodi, potrebno je da ga operete pre upotrebe. Osim lake pripreme, crveno sočivo je super izbor za jelo jer je odličan izvor vlakana, sadrži puno proteina, gvožđa, kao i vitamnia B. Kako biste napravili ukusno jelo od crvenog sočiva ne morate da budete vrsna domaćica, ali potrebno je da znate neke cake, pa u nastavku teksta pročitajte šta treba da radite.
Količina vode:
Tačna količina vode zavisi od toga kako nameravate da ga spremate. Kao pravilo: koristite duplo veću količinu vode od sočiva.
Veličina šerpe:
Uvek birajte veću šerpu, jer sočivo može da peni kada se kuva. Zato, voda i sočivo zajedno ne bi trebalo da zauzimaju više od dve trećine lonca.
Temperatura:
Sočivo nemojte da kuvate u ključaloj vodi. Kuvajte ga na laganoj temperaturi i obavezno pazite.
So:
Ako crvenosočivo posolite u toku kuvanja, ono će postati čvršće, a to je odlično ako planirate da napravite salatu. Međutim, ako više volite da sočivo bude mekše, preskočite so.
Ovo su osnove za kuvanje sočiva, a ako želite da bude još ukusnije, bitno je da naučite koje začine možete da koristite i koji se najbolju slažu sa ovom mahunarkom. Komorač, majčina dušica, kim, đumbir i majoran čine crveno sočivo savršeno ukusnim, a i manje ćete se nadimati. U zavisnosti od recepta, uz crveno sočivo dobro idu i beli luk, ren ili ruzmarin.
Pročitajte i ovo: Marokanski recept za sočivo
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa