Dal je indijsko jelo, a pravi se od crvenog sočiva, jer ona ne zahtevaju potapanje i brzo se kuvaju. Kuvaju se u soku od paradajza i bujona, u koji se dodaje dosta začina. Odlično jelo koje će vas zasititi i za koje vam ne treba puno vremena da pripremite. Jogurt koji se dodaje će vam pomoći da uravnotežite začinjenost i kiselost jela. Pavlaka je dobra zamena za jogurt.
Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 1 mali crni luk
- 3 čena belog luka
- 2 kašičice sveže mlevenog đumbira
- 2 ljute papričice
- 3 kašičice kima
- 1 kašičica korijandera
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica začinske paprike
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 šolja crvenog sočiva
- 1 paradajz
- 1 šolja bujona od povrća
- so, biber
- jogurt, za serviranje
Priprema:
U šerpi zagrejte 1 kašiku ulja. Jednu ljutu papričicu isecite na kockice, drugu na kolutove. U šerpu dodajte iseckan luk i kuvajte dok ne omekša, 5 minuta. Dodajte iseckan beli luk, đumbir i ljutu papričicu na kockice. Kuvajte dok ne zamiriše. Dodajte 1 kašičicu kima, cimeta, korijandera, kurkume i začinske paprike i mešajte. Zatim stavite sočivo, pa dodajte isekcan paradajz i bujon, i posolite i pobiberite. Ostavite da proključa, a zatim smanjite temperaturu i pustite da krčka 20 minuta, ili dok sočivo ne omekša.
U međuvremenu, u malom tiganju zagrejte preostalu kašiku ulja. Dodajte preostale 2 kašičice kima i propržite nekih 2-3 minuta. Dodajte isečenu papričicu na kolutove i pržite još minut. Prespite u neku posudu.
Sipajte sočivo u posudu, preko stavite kašiku, dve jogurta i kašiku smese od ljute paprike i kima.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom