Dal je indijsko jelo, a pravi se od crvenog sočiva, jer ona ne zahtevaju potapanje i brzo se kuvaju. Kuvaju se u soku od paradajza i bujona, u koji se dodaje dosta začina. Odlično jelo koje će vas zasititi i za koje vam ne treba puno vremena da pripremite. Jogurt koji se dodaje će vam pomoći da uravnotežite začinjenost i kiselost jela. Pavlaka je dobra zamena za jogurt.

Sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 1 mali crni luk
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašičice sveže mlevenog đumbira
  • 2 ljute papričice
  • 3 kašičice kima
  • 1 kašičica korijandera
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica začinske paprike
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 šolja crvenog sočiva
  • 1 paradajz
  • 1 šolja bujona od povrća
  • so, biber
  • jogurt, za serviranje

Priprema:

U šerpi zagrejte 1 kašiku ulja. Jednu ljutu papričicu isecite na kockice, drugu na kolutove. U šerpu dodajte iseckan luk i kuvajte dok ne omekša, 5 minuta. Dodajte iseckan beli luk, đumbir i ljutu papričicu na kockice. Kuvajte dok ne zamiriše. Dodajte 1 kašičicu kima, cimeta, korijandera, kurkume i začinske paprike i mešajte. Zatim stavite sočivo, pa dodajte isekcan paradajz i bujon, i posolite i pobiberite. Ostavite da proključa, a zatim smanjite temperaturu i pustite da krčka 20 minuta, ili dok sočivo ne omekša.

U međuvremenu, u malom tiganju zagrejte preostalu kašiku ulja. Dodajte preostale 2 kašičice kima i propržite nekih 2-3 minuta. Dodajte isečenu papričicu na kolutove i pržite još minut. Prespite u neku posudu.

Sipajte sočivo u posudu, preko stavite kašiku, dve jogurta i kašiku smese od ljute paprike i kima.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs