U ovo afričko jelo se obično stavlja i plantains (rod banana) koji se obično koristi u pripremi slanih jela. U originalnom receptu treba da se isprži plantains isečen na kriške i posluži uz pirinač, ali kako kod nas nema da se kupi vi možete ovako pripremljenu rižu da poslužite uz meso po želji.
Sastojci:
- 400 ml paradajz sosa
- 3 kašike paradajz pirea
- 2 čili papričice
- 2 crna luka
- 2 crvene paprike
- 8 čena belog luka
- 3 kašike svežeg ruzmarina
- 1 kašika svežeg lišća majčine dušice
- 2 kašičice mlevenog korijandera
- 1½ kašičice slatke začinske paprike
- 50 ml maslinovog ulja
- 150 g čeri paradajza
- 800 ml pilećeg bujona
- 2 lovorova lista
- 500 g pirinča dugog zrna
- so i biber
Prirpema:
Sos i pire od paradajza, iseckanu čili papriku, luk, papriku, beli luk, ruzmarin, majčinu dušicu, mleveni korijander i začinsku papriku stavite u blender i samljite da dobijete glatku smesu.
Zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte na pola isečen čeri paradajz i smesu od paradajz soka. Pustite da proključa, pa malo smanjite vatru i krčkajte 5 minuta, povremeno mešajući.
Dodajte bujon, lovorov list, pirinač, 1½ kašičice soli i veliki prstohvat crnog bibera. Mešajte dok se ne sjedini i proključa. Smanjite vatru i dinstajte 10–12 minuta, često mešajući, dok se pirinač ne skuva. Isključite vatru, poklopite i ostavite tako 15 minuta.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom