U ovo afričko jelo se obično stavlja i plantains (rod banana) koji se obično koristi u pripremi slanih jela. U originalnom receptu treba da se isprži plantains isečen na kriške i posluži uz pirinač, ali kako kod nas nema da se kupi vi možete ovako pripremljenu rižu da poslužite uz meso po želji.

Sastojci:

  • 400 ml paradajz sosa
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 2 čili papričice
  • 2 crna luka
  • 2 crvene paprike
  • 8 čena belog luka
  • 3 kašike svežeg ruzmarina
  • 1 kašika svežeg lišća majčine dušice
  • 2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1½ kašičice slatke začinske paprike
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 150 g čeri paradajza
  • 800 ml pilećeg bujona
  • 2 lovorova lista
  • 500 g pirinča dugog zrna
  • so i biber

Prirpema:

Sos i pire od paradajza, iseckanu čili papriku, luk, papriku, beli luk, ruzmarin, majčinu dušicu, mleveni korijander i začinsku papriku stavite u blender i samljite da dobijete glatku smesu.

Zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte na pola isečen čeri paradajz i smesu od paradajz soka. Pustite da proključa, pa malo smanjite vatru i krčkajte 5 minuta, povremeno mešajući.

Dodajte bujon, lovorov list, pirinač, 1½ kašičice soli i veliki prstohvat crnog bibera. Mešajte dok se ne sjedini i proključa. Smanjite vatru i dinstajte 10–12 minuta, često mešajući, dok se pirinač ne skuva. Isključite vatru, poklopite i ostavite tako 15 minuta.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs