Recept za sočivo sa divnim marokanskim začinima postaće vam omiljeni! Ovaj popularni gulaš zove se harira, a u njega ide samo 300 grama mesa. Možete da koristite meso koje najviše volite, garantovano će biti sočno zbog dugog krčkanja u aromatičnom sosu. Sočivo i leblebije čine ovo jelo zasitnim i punim proteina.
Evo kako se sprema marokanski harira gulaš sa sočivom!
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 luk, sitno isečen
- 2 čena belog luka, sitno iseckanog
- 1 šargarepa, isečena na kockice
- 2 stabljike celera, iseckane na kockice
- 1 crvena paprika, isečena na kockice
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica mlevene kurkume
- 1/2 kašičice mlevenog đumbira
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 konzerva paradajza isečenog na kockice
- 6 šoljica čorbe od povrća ili piletine
- 1 šolja sušenog crvenog sočiva
- 1 šolja kuvanih ili konzerviranih leblebija
- 300 grama mesa po izboru, isečenog na kockice
- Sok od 1 limuna
- Peršun za ukras
Recept:
Zagrejte maslinovo ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Najpre propržite meso pet minuta, a onda ga izvadite na stranu. U lonac dodajte seckani luk i mleveni beli luk, pa dinstajte dok luk ne postane providan. Dodajte šargarepu iseckanu na kockice, celer i crvenu papriku u šerpu. Kuvajte nekoliko minuta dok povrće ne počne da omekšava. Umešajte mleveni kim, kurkumu, đumbir, cimet, crni biber. Kuvajte oko minut dok začini ne postanu mirisni.
Dodajte paradajz isečen na kockice i supu u šerpu. Dobro promešajte da se sjedini.
Dodajte sušeno crveno sočivo, kuvane leblebije i meso nazad u lonac. Dovedite gulaš do ključanja, a zatim smanjite vatru i poklopite lonac. Pustite da se krčka oko 1 sat, ili dok meso ne omekša i sočivo ne skuva.
Umešajte seckani svež peršun i limunov sok. Začinite solju po ukusu. Poslužite marokanski harira gulaš dok je još topao. Možete ga ukrasiti dodatnim svežim začinskim biljem i poslužiti sa hrskavim hlebom ili pirinčem na pari.
Prijatno!
BONUS VIDEO: Supa od sočiva!
Izvor: StvarUkusa
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs