Recept za sočivo sa divnim marokanskim začinima postaće vam omiljeni! Ovaj popularni gulaš zove se harira, a u njega ide samo 300 grama mesa. Možete da koristite meso koje najviše volite, garantovano će biti sočno zbog dugog krčkanja u aromatičnom sosu. Sočivo i leblebije čine ovo jelo zasitnim i punim proteina.
Evo kako se sprema marokanski harira gulaš sa sočivom!
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 luk, sitno isečen
- 2 čena belog luka, sitno iseckanog
- 1 šargarepa, isečena na kockice
- 2 stabljike celera, iseckane na kockice
- 1 crvena paprika, isečena na kockice
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica mlevene kurkume
- 1/2 kašičice mlevenog đumbira
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 konzerva paradajza isečenog na kockice
- 6 šoljica čorbe od povrća ili piletine
- 1 šolja sušenog crvenog sočiva
- 1 šolja kuvanih ili konzerviranih leblebija
- 300 grama mesa po izboru, isečenog na kockice
- Sok od 1 limuna
- Peršun za ukras
Recept:
Zagrejte maslinovo ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Najpre propržite meso pet minuta, a onda ga izvadite na stranu. U lonac dodajte seckani luk i mleveni beli luk, pa dinstajte dok luk ne postane providan. Dodajte šargarepu iseckanu na kockice, celer i crvenu papriku u šerpu. Kuvajte nekoliko minuta dok povrće ne počne da omekšava. Umešajte mleveni kim, kurkumu, đumbir, cimet, crni biber. Kuvajte oko minut dok začini ne postanu mirisni.
Dodajte paradajz isečen na kockice i supu u šerpu. Dobro promešajte da se sjedini.
Dodajte sušeno crveno sočivo, kuvane leblebije i meso nazad u lonac. Dovedite gulaš do ključanja, a zatim smanjite vatru i poklopite lonac. Pustite da se krčka oko 1 sat, ili dok meso ne omekša i sočivo ne skuva.
Umešajte seckani svež peršun i limunov sok. Začinite solju po ukusu. Poslužite marokanski harira gulaš dok je još topao. Možete ga ukrasiti dodatnim svežim začinskim biljem i poslužiti sa hrskavim hlebom ili pirinčem na pari.
Prijatno!
BONUS VIDEO: Supa od sočiva!
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem