Recept za sočivo sa divnim marokanskim začinima postaće vam omiljeni! Ovaj popularni gulaš zove se harira, a u njega ide samo 300 grama mesa. Možete da koristite meso koje najviše volite, garantovano će biti sočno zbog dugog krčkanja u aromatičnom sosu. Sočivo i leblebije čine ovo jelo zasitnim i punim proteina.

Evo kako se sprema marokanski harira gulaš sa sočivom!

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno isečen
  • 2 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 1 šargarepa, isečena na kockice
  • 2 stabljike celera, iseckane na kockice
  • 1 crvena paprika, isečena na kockice
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 kašičica mlevene kurkume
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 konzerva paradajza isečenog na kockice
  • 6 šoljica čorbe od povrća ili piletine
  • 1 šolja sušenog crvenog sočiva
  • 1 šolja kuvanih ili konzerviranih leblebija
  • 300 grama mesa po izboru, isečenog na kockice
  • Sok od 1 limuna
  • Peršun za ukras

Recept:

Zagrejte maslinovo ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Najpre propržite meso pet minuta, a onda ga izvadite na stranu. U lonac dodajte seckani luk i mleveni beli luk, pa dinstajte dok luk ne postane providan. Dodajte šargarepu iseckanu na kockice, celer i crvenu papriku u šerpu. Kuvajte nekoliko minuta dok povrće ne počne da omekšava. Umešajte mleveni kim, kurkumu, đumbir, cimet, crni biber. Kuvajte oko minut dok začini ne postanu mirisni.

Dodajte paradajz isečen na kockice i supu u šerpu. Dobro promešajte da se sjedini.

Dodajte sušeno crveno sočivo, kuvane leblebije i meso nazad u lonac. Dovedite gulaš do ključanja, a zatim smanjite vatru i poklopite lonac. Pustite da se krčka oko 1 sat, ili dok meso ne omekša i sočivo ne skuva.

Umešajte seckani svež peršun i limunov sok. Začinite solju po ukusu. Poslužite marokanski harira gulaš dok je još topao. Možete ga ukrasiti dodatnim svežim začinskim biljem i poslužiti sa hrskavim hlebom ili pirinčem na pari.

Prijatno!

BONUS VIDEO: Supa od sočiva!

Instagram/inspiredtaste Supa od sočiva

Izvor: StvarUkusa