U toku je Petrovdanski post i mi vam predlažemo da za ručak napravite jedno od najukusnijih jela, a to je posni gulaš od sočiva i raznovrsnog povrća. Ovo je tradicionalni španski recept, koji možete da pronađete i u njihovim restoranima. Posni gulaš od sočiva je jelo koje se pravi od jeftinih i svima dostupnih sastojaka, ali ukus odličan. Super je i kada želite jelo na kašiku koje će vas zasititi i koje neće pasti teško na stomak. Uživajte! 

  • Sastojci: 
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 crnog luka 
  • 1/2 zelene paprike 
  • 1/2 crvene paprike 
  • 4 čena belog luka 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 1/2 šolje paradajz sosa 
  • 210 g sočiva 
  • 2 mala krompira
  • 1 šargarepa 
  • 1,2 l bujon od povrća 
  • 1 lovorov list

Priprema: 
U šerpi zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk, a kada on omekša dodajte sitno seckane paprike i mleveni beli luk. Promešajte i pržite 5 minuta. Zatim pospite slatkom paprikom, promešajte, pa dodajte paradajz sos. Za to vreme operite sočivo, pa ga dodajte u sos od paradajza i povrća, kao i krompir isečen na kockice i seckanu šargarepu. Posolite i pobiberite, promešajte, pa sipajte bujon (pomešajte vrelu vodu sa kockom supe od povrča). Dodajte lovorov list i kada provri poklopite, pa smanjite temepraturu i kuvajte još 30-35 minuta. Nakon toga skinite poklopac i kuvajte još 2 minuta. Začinite još ako je potrebno. 

Izvor: Stvar ukusa