U toku je Petrovdanski post i ono što svima nedostajte su ideje za ukusna jela. Naš današnji predlog jesu pljeskavice od povrća i sira, pikantni umak i neobična salata od pečenog paradajza. Ovaj fantastičan posni recept za ručak našli smo na YT kanalu čuvenog kuvara, Gordona Remzija. Ne postoji ukusniji recept za posni ručak, a ovim jelo je oduševljeno preko 4 miliona ljudi. 

  • Sastojci:
  • Za paradajz:
  • čeri paradajz 
  • 1 čen belog luka 
  • malo timijana
  • malo maslinovog ulja
  • Za pljeskavice: 
  • 200-300 g posnog tvrdog sira 
  • 2 šargarepe 
  • 1 tikvica  
  • 3-4 mlada luka 
  • sveža nana 
  • svež korijander 
  • 2 kašike mlevenog lana 
  • 5 kašika vode 
  • 2-3 kašike prezli 
  • Još:
  • 1 ljuta papričica 
  • malo đumbira 
  • 1 kašičica šećera 
  • 1 kašičica soli
  • 2-3 kašike sirćeta 
  • par kašika maslinovog ulja 
  • malo svežeg korijandera 

Priprema:
Paradajz isecite na pola, pa poređajte na pleh. Posolite i pošećerite, a onda pospite svežim timijanom, kao i seckanim belim lukom. Prelijte paradajz maslinovim uljem i stavite u zagrejanu rerni na 150°C oko 90 minuta. Tikvicu i šargarepe izrendajte, a zatim posolite i ostavite da odstoje bar 10 minuta, da puste vodu. Posni tvrdi sir takođe izrendajte i stavite u drugu posudu. Procedite povrće i dodajte ga u sir. Zatim dodajte i seckani mladi luk, kao i nanu i korijander, a onda i laneno seme koje ste pomešali sa vodom (ako ne postite koristite 2 jajeta). Zatim u smesu dodajte prezle i sve dobro sjedinite. Oblikujte pljeskavice i stavite u frižider nepokrivene nekih 25 minuta. U posudi pomešajte seckanu ljutu papričicu, đumbir, šećer, so, sirće i maslinovo ulje, pa dodajte seckani korijander. Sve lepo promešajte. Ispržite pljeskavice na malo ulja, pa poslužite sa umakom. A posudi pomešajte zelenu salatu, seckani ljubičasti luk i pečeni paradajz. Začinite po želji i služite sa pljeskavicama. 

Izvor: Stvar ukusa