Krofnese jedu od davnina, a ovo slatko testo može da se puni raznim nadevima, da se dekoriše glazurom... Ako volite da jedete krofne, a pridržavate se posta, onda vam predlažemo da isprobate ovaj recept. Napravite najbolje posne krofne koje će vas oduševiti na prvi zalogaj, a šećer u testu zamenite džemom po ukusu. Uživajte! 

  • Sastojci: 
  • 200 ml tople vode
  • 4 kašike ulja
  • 150 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 3-4 kašike džema
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema: 
U toplu vodu sipajte ulje i vanilin šećer, pa promešajte. Dodajte džem i sjedinite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo.  Umesite testo, a ako je potrebno dodajte još malo brašna. Umesite mekano testo, pa ga podelite na manje delove i svaki deo oblikujte u loptu. Pržite u zagrejanom ulju i vadite na ubrus da se ocede. A ako želite možete da poređate i na pleh obložen pek papirom i da pečete u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa