Krofne nas podsećaju na detinjstvo, kada su nas bake dočekivale sa toplim i slatkim pecivom koje je mirisalo već sa ulaznih vrata.Danas domaćice uglavnom izbegavaju da ih prave, jer misle da je priprema komplikovana, ali ako se isprate koraci lako možete i vi da ih spremite. Najteži deo posla je da se umesi testo, ali pomoću ovog recepta garantovano uspevaju. Kako je u toku Uskršnji post mi predlažemo da se zasladite posnim krofnama koje su mekane kao duša, a zahvaljujući dodacima kao što su vanilin šećer i pomorandža cela kuća će vam mirisati.
- Sastojci:
- 200 ml mlake vode
- 10 g suvog kvasca
- 2 kasike šećera
- 200 ml kisele vode
- 150 ml ulja
- 600 g brasna
- 1 kašičica soli
- 2 kesice vanilin šećera
- narendana korica pomorandže
Priprema:
U posudu sipajte vodu, kvasac, šećer i kašiku brašna. Promešajte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. Zatim dodajte kiselu vodu, ulje, vanilin šećer, rendanu koricu pomorandže, pola količine brašna i so. Sjedinite, pa dodajte preostalo brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom da nadođe nekih pola sata. Zatim kratko premesite testo na pobrašnjenoj površini, a onda čašom ili okruglim kalupom vadite oblike. Pokrijte ih krpom i ostavite još 10 minuta. Zatim spuštajte krofne u vrelo ulje, prvo ide strana koja je bila okrenuta na gore. Smanjite vatru i pržite dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem