Uglavnom ne razmišljamo o bezbednom čuvanju hrane, tačnije ostataka pirinča, ali rizik za ispravnost ove namirnice postoji. Zahvaljujući prisustvu potencijalno štetnih bakterija, ostaci pirinča mogu da izazovu dijareju, povraćanje, mučninu i druge prolazne simptome trovanja hranom, ali nivo rizika na kraju zavisi od toga kako čuvate ovu namirnicu nakon što je kuvana. Možda će vas zanimati i trikovi i ideje za pravilno čuvanje namirnica.
Zašto pirinač može biti tako rizičan
Nekuvani pirinač sadrži spore uobičajene bakterije zvane Bacillus cereus koje prežive kuvanje. Ako ostavite kuvani pirinač na sobnoj temperaturi, spore mogu da se pretvore u bakterije. Ove bakterije se zatim umnožavaju i potencijalno mogu proizvesti toksine koji dovode do simptoma trovanja hranom.
Konzumiranje pirinča kontaminiranog bakterijom Bacillus cereus može dovesti do trovanja hranom - povraćanja i/ili dijareje od 30 minuta do 15 sati nakon jela, a simptomi mogu da traju 24 sata. Možda će vas zanimati i koliko dugo su ostaci hrane upotebljivi.
Kako bezbedno čuvati pirinač
S obzirom na zdravstvene rizike povezane sa pirinčem, važno je voditi računa o njegovom čuvanju. Pošto bakterije napreduju na sobnoj temperaturi, treba da ga potpuno ohladite pre nego što ga stavite u frižider. Kuvani pirinač treba da se ohladi u roku od nekoliko sati (idealno jedan sat). Posle tog vremena, bakterije se brzo povećavaju. Hlađenje pirinča može biti delikatan proces, jer ne bi trebalo da ga stavljate u frižider kada je previše topao, ali takođe ne treba da ga ostavljate predugo na pultu.
Najlakši način da se pirinač brzo ohladi je da ga stavite u staklenu posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi sa otvorenim poklopcem. Drugi način da brzo ohladite pirinač je da ga raširite na obložen pleh za pečenje. Sa većom površinom izloženom vazduhu, pirinač će se ohladiti brže nego da je nabijen u posudu.
Najsigurniji način da uživate u ostacima hrane
Kada ga ohladite i uskladištite, pojedite ga u roku od jednog dana. Ostatak pirinča zagrejte samo jednom, jer se potencijal za rast bakterija povećava što ga više puta zagrevate. Ako želite da produžite životni vek pirinča, najbolje je da ga zamrznete i potom ponovo zajgrejte kada budete spremni za jelo.
Iako je pirinač jedan od najčešćih uzroka trovanja izazvanog Bacillus cereusom, to se može desiti i sa drugim namirnicama, kao što su testenina ili kus-kus. Dakle, kao opšte pravilo, bez obzira na to šta kuvate, uvek pustite da se hrana potpuno i brzo ohladi - a zatim je čuvajte i jedite ponovo što je pre moguće.
Pročitajte i kako OSTACI MESA MORAJU PAŽLJIVO DA SE ČUVAJU! Čak i zagrevanje može biti opasno, ako nije pravilno
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.