Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Koliko dugo su ostaci hrane upotebljivi

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Pogledajte koliko dugo ostaci pripremljenih jela mogu biti jestivi.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Vrlo često ostane nam viška ručka, a neka jela poput variva kuvamo veće porcije kako bismo manje kuvali u toku nedelje. Koliko i kako ih trebate staviti u frižider, saznajte u nastavku.

Salata od tune, jaja ili piletine

Ako imate frižider namešten do plus pet stupnjeva celzijusa, bilo koji od navedenih sastojaka u salati možete čuvati čak do nedelju dana. Direktorica sektora za javno zdravstvo pri organizaciji NSF International Džen Tong napominje za Huffington Post kako će salate trajati i do sedam dana ako ih budete pripremali s namirnicama direktno iz frižidera. Budu li prvo stajale na sobnoj temperaturi, postoji opasnost da se razviju bakterije i salata pokvari pre roka.

Meso

Bez obzira na koji je način spremljeno i radi li se o pohovanoj piletini, pečenoj ćuretini ili odrescima svinjetine, u frižideru mogu stajati tri, najviše četiri dana. Da se ne pokvari, preporučuje se da ga stavite u frižider najkasnije dva sata nakon kuvanja ili pečenja. Meso je moguće i smrznuti, ali ponekad izgubi na ukusu nakon odmrzavanja.

Pogledajte i Namirnice koje ne treba čuvati u frižideru

Pica

Ako je s mesnim sastojcima, a ne primer tunom, pica može u frižideru biti jednako dugo kao meso. Pazite da je dobro umotate, a pre konzumacije podgrejte; najbolje u tiganju.

Supe i variva

Kada kuvamo ovaj tip hrane gotovo svesno kuhamo više, a supe i variva u frižideru takođe mogu stajati do četiri dana. Budući da su to velike količine, teže ih je ohladiti u roku od dva sata poput pice ili nekoliko komada mesa. Zato varivo ili supu odmah podelite u posude. Kada postane mlako, stavite u frižider nepokriveno i zatvorite posudu nakon što se hrana potpuno ohladi.

Pravilo čuvanja ostataka hrane u frižideru na tri do četiri dana može se primeniti na gotovo svu hranu osim onih ostataka osetljivije hrane poput školjki ili sušija koji se moraju pojesti praktično tog dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti