Ostatke mesa nakon praznika morate pažljivo da čuvate i podgrevate. Ako sve budete radili kako treba, možete bez brige uživati u obroku. Možda će vam značiti da saznate i kako da čuvate cveklu preko zime

Dobre prakse podgrevanja mesa

Mnogi od nas brinu o podgrevanju ostataka, uglavnom zbog opasnosti od trovanja hranom. Hrana koja je kuvana, a zatim izostavljena, obično sadrži neku vrstu loših bakterija. Međutim, sve dok se hrana temeljno zagreva, sasvim je prihvatljivo zagrejati ostatke jednom nakon zamrzavanja. Glavni faktor koji doprinosi bolesti nakon konzumiranja ostataka mesa je nepravilna tehnika zagrevanja. Mnogi ljudi biraju da zagreju ostatke u mikrotalasnoj pećnici, što nudi neravnomernu distribuciju toplote i može vam ostaviti “džepove” mesa sa bakterijama. Bez obzira da li jedete tradicionalnu ćuretinu ili se odlučite za klasično pečenje od piletine, jagnjetine, svinjetine ili govedine, trebalo bi da se uverite da su vaši ostaci vrući do kraja pre konzumiranja.

Kako čuvati meso?!

Čuvanje ostataka je jednostavno. Uverite se da je vaše meso dobro pokriveno i ohlađeno na sobnoj temperaturi, pre nego što ga stavite u frižider. Stavljanje tople hrane u hladan frižider može sniziti temperaturu jezgra uređaja. Ovo stvara vlagu, koja bi svu vašu hranu mogla ostaviti otvorenom za razvoj štetnih bakterija. Kada hrana dostigne sobnu temperaturu, mora se što pre staviti u frižider kako bi se sprečio dalji razvoj bakterija.

Otapanje zamrznutog mesa

Sigurni načini za odmrzavanje ostataka mesa uključuju frižider i hladnu vodu. Odmrzavanje u frižideru traje najduže, ali ostaci ostaju bezbedni sve vreme. Nakon odmrzavanja, meso treba odmah iskoristiti. Odmrzavanje u hladnoj vodi je brže od odmrzavanja u frižideru, ali zahteva više pažnje. Zamrznuti ostaci mesa moraju biti u nepropusnom pakovanju ili plastičnoj vrećici. Ako vrećica procuri, voda može ući u meso i bakterije iz vazduha ili okolnog okruženja mogu ući u njega.

Saznajte Na šta treba da obratite pažnju kada kupujete sitan sir i koliko dugo ga možete čuvati u zamrzivaču

BONUS VIDEO:

Najbolje posude za voće i povrće u frižideru Instagram/sortedbyesty2

StvarUkusa/L.S.