Zahvaljujući posebnom sloju, ovi tiganji su jednostavni za čišćenje, ali je ključno izbegavati nagle promene temperature i agresivne deterdžente. 

Pre nego što počnete sa čišćenjem, pripremite sledeće:

  • Blagi deterdžent za sudove
  • Topla voda
  • Sunđer
  • Suva krpa ili papirni ubrus
  • Soda bikarbona (po potrebi)

Nakon kuvanja, sačekajte da se tiganj potpuno ohladi na sobnu temperaturu. Nikada ga ne stavljajte u hladnu vodu dok je još vruć, jer može doći do deformacije. Sipajte malo deterdženta i ravnomerno ga rasporedite po površini tiganja. Koristite sunđer da uklonite ostatke hrane. Izbegavajte metalne četke i abrazivne sunđere, jer mogu oštetiti premaz. Temeljno isperite toplom vodom. Uverite se da nema ostataka sapunice. Ostavite ga da se osuši na vazduhu ili ga prebrišite suvom krpom kako biste sprečili nakupljanje vlage koja može izazvati rđu.

Šta ne smete koristiti?

Metalni pribor – Viljuške, kašike i lopatice od metala mogu izgrebati premaz i postepeno ga uništiti.

Abrazivne deterdžente – Jake hemikalije i praškasti deterdženti mogu nagrizati zaštitni sloj.

Kako ukloniti zagorele ostatke hrane

Čak i tiganji sa neljepljivim premazom ponekad mogu imati tvrdokorne ostatke hrane. U tom slučaju, soda bikarbona može biti od velike pomoći.

Napunite tiganj toplom vodom sa malo deterdženta i ostavite 15-30 minuta. Lagano sunđerom uklonite omekšane ostatke hrane. Pomešajte jednake količine sode bikarbone i vode, nanesite pastu na zaprljana mesta i ostavite 10-15 minuta. Upotrebite mekanu sunđerastu krpu ili četku sa mekim vlaknima da uklonite ostatke. Operite toplom vodom i ostavite da se osuši.

Kako pravilno održavati posuđe sa nelepljivim dnom

Kuvajte na umerenoj temperaturi – Previsoka toplota može oštetiti premaz.

Perite ručno – Iako neki proizvođači navode da je posuđe pogodno za mašinsko pranje, ručno pranje će produžiti vek trajanja.

Pravilno odlaganje– Ako imate više tiganja, ne slažite ih jedan u drugi bez zaštite – koristite meke krpe između njih kako biste sprečili grebanje.

Koristite drveni ili silikonski pribor – Ove vrste pribora su nežne prema nelepljivom sloju i sprečavaju oštećenja.

Pravilna nega tiganja ne oduzima mnogo vremena, ali može značajno produžiti njegov vek trajanja. Uz pravilno čišćenje i održavanje, vaši omiljeni tiganji će vam služiti godinama.

Bonus video

Kako da se hrana ne zalepi za tiganj Izvor: Kako da se hrana ne zalepi za tiganj