Cvekla je verovatno najcenjenija biljka na svetu. Dok mnogi ljudi povezuju ovo crveno povrće sa nekoliko jela, cvekla nudi široku lepezu dobrobiti. Kao koren, cvekla sadrži mnoge antioksidanse, minerale, vitamine, fitonutrijente i flavonoide koji mogu dramatično poboljšati vaš život. Da biste sačuvali cveklu preko zime morate pravilno da je razvrstate. Najpre, uklonite oštećene glavice cvekle - udarene i trule.
Koristite ih za pravljenje soka od cvekle ili salata jer se ne mogu čuvati. Nakon sortiranja cvekle, nemojte je prati. Ako je operete, glavice će početi da trunu. Kada pripremite cveklu, oštrim nožem odrežite listove svake glavice kako ne bi isisali vlagu iz plodova. Ostavite glavice da se osuše. Dok se cvekla suši, ne treba je izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti. Cveklu je najbolje čuvati u podrumu, jer sunčeva svetlost ne može da prodre tamo, a temperatura je niska. Druga opcija je da se čuva u prostoriji koja nije previše topla da bi se sprečilo da glavice proklijaju.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem