Cvekla je verovatno najcenjenija biljka na svetu. Dok mnogi ljudi povezuju ovo crveno povrće sa nekoliko jela, cvekla nudi široku lepezu dobrobiti. Kao koren, cvekla sadrži mnoge antioksidanse, minerale, vitamine, fitonutrijente i flavonoide koji mogu dramatično poboljšati vaš život. Da biste sačuvali cveklu preko zime morate pravilno da je razvrstate. Najpre, uklonite oštećene glavice cvekle - udarene i trule.
Koristite ih za pravljenje soka od cvekle ili salata jer se ne mogu čuvati. Nakon sortiranja cvekle, nemojte je prati. Ako je operete, glavice će početi da trunu. Kada pripremite cveklu, oštrim nožem odrežite listove svake glavice kako ne bi isisali vlagu iz plodova. Ostavite glavice da se osuše. Dok se cvekla suši, ne treba je izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti. Cveklu je najbolje čuvati u podrumu, jer sunčeva svetlost ne može da prodre tamo, a temperatura je niska. Druga opcija je da se čuva u prostoriji koja nije previše topla da bi se sprečilo da glavice proklijaju.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus