Pire krompirspada u najpoznatije i najpopularnije priloge. Od ovog povrća možete da napravite i pečeni krompir, pomfrit, polutke..., ali pire se slaže sa gotovo svakim jelom. Poznata američka kuvarica Ina Gartea je na svojoj stranici podelila i recept koji će vam pomoći da pire ispadne savršeno kremast i pahuljast. Tajna je u limunu, kao i u tome na koji način dodajtete određene sastojke. U nastvaku teksta pročitajte zašto se dodaje kora limuna, ali i koje temperature treba da budu mleko i puter.
- Sastojci:
- 1,1 kg krompira
- 220 g hladnog neslanog putera
- 230 ml punomasnog mleka
- 1 kašičica rendane kore limuna
Priprema:
Kuvajte krompir koji ste isekli u posoljenoj vodi, nekih 20 minuta dok ne omekšaju. Pre nego što se krompir skuva zagrejte mleko, a puter držite u frižideru. Toplo mleko se koristi jer krompir bolje upija tečnost što sprečava da postane gumen. U kuvan i proceđen krompir dodajte hladan puter i dobro izgnječite. Puter treba da bude hladan, jer ako je sobne temeprature, rizikujete da se ne sjedini dobro sa krompirom. Zatim polako sipajte toplo mleko, samo vodite računa da ne preterate. Pire treba da bude kremast, ali dovoljno gust. Posolite i pobiberite, pa dobro umutite i dodajte koru limuna. Limunova korica daje taman dovoljno kiselosti da probije kroz sve bogate teksture i ukuse, dodajući finu svežinu i uravnoteženost svih sastojaka.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus