Kako se pravi domaća mast koja svakom jelu daje poseban šmek

Shutterstock

Šmalc (Schmaltz) je mast koja se pravite od pileće ili ćureće masnoće, kao i od kožice. Obično se koristiti umesto putera ili margarina, a ovako pripremljena mast je odličan izbor ako želite da poboljšate ukus jelima. Šmalc kuvari upoređuju s tekućim zlatom među sastojcima koji poboljšavaju aromu i ukus jela. Ovu mast ne morate samo da koristite za pripremu jela i kolača, već možete da je mažete na hleb umesto namaza. 

Postoje recepti kojima mast daje poseban šmek, a mi vam predlažemo da je zamenite šmalcom za još bolji ukus. Pileća masnoća se dobija kada pečete pile ili batake, pa je skupljajte i čuvajte u zamrzivaču, kao i kožicu dok ne skupite dovoljno. Napravljeni šmalc čuvajte u sterilisanim teglama. 

Sastojci:

  • 250 g pileće masti i kožice
  • 1 crni luk

Recept za šmalc/mast:

Kožu sa piletina sitno iseckajte i pomešajte sa mašću, pa stavite u šerpu i sipajte vodu tek toliko da pokrije. Kuvajte dok smesa ne krene da ključa, pa smanjite temperaturu i nastavite da kuvate dok sva voda ne ispari, otprilike nekih sat vremena. Na kraju dodajte sitno seckani crni luk i ostavite na šporetu još nekih 15 minuta, dovoljno je da omekša. Dobijenu mast procedite i dodajte u jela ili mažite na hleb. Ako je potrebno posolite. 

Pročitajte i ovo: U krompir dodajte mast i biće neverovatno hrskav

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Pečeni krompir  Instagram/ somethingnutritious

StvarUkusa/S.B.