Proja je vrlo jednostavno jelo koje se pravi od davnina i to od samo 3 sastojka. Danas je retko koja domaćica priprema jer je ovo pecivo zamenila projara, njega bogatija verzija. Za razliku od proje u projaru ide više sastojka i mnogo ukusnija, a priprema je jednostavna. Proja se pravi od 3 sastojka koje svi imate kod kuće, zato je nazivana i sirotinjskom hranom, a ti sastojci su mleveno kukuruzno brašno, so i topla voda. Dobijena smesa se stavljala u tepsiju koja je bogato premazana mašću.
Upravo u tome je trik i ukusnije projare ili proje. Naše bake nisu koristile ulje nego mast, a ako je dodajete u testo, onda obavezno vodite računa da je prethodno istopite. Mast daje neki poseban šmek, a takođe ukus i boju možete da poboljšate dodajući kurkumu.
Pročitajte i ovo: Posna proja gotova za manje od pola sata
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem