Ne bacajte više peršun: Evo kako da začinsko bilje ostane sveže i do mesec dana

Ako vam se često dešava da peršun ili mirođija uvenu već trećeg dana u frižideru, vreme je da otkrijete jednostavan trik koji će im produžiti svežinu i do mesec dana.
Ne bacajte više peršun: Evo kako da začinsko bilje ostane sveže i do mesec dana Foto: Shutterstock

Sveže začinsko bilje nije samo ukras na tanjiru – ono je izvor vitamina, mirisa i ukusa koji svako jelo pretvara u pravo kulinarsko zadovoljstvo. Ipak, mnogi od nas su se barem jednom suočili sa razočaranjem kad peršun, mirođija ili bosiljak uvenu već trećeg dana u frižideru. Uz nekoliko jednostavnih koraka, začinsko bilje može ostati sveže čak 3 - 4 nedelje.

Zašto se bilje brzo kvari?

Zeleno povrće kao što su peršun, mirođija, korijander, bosiljak, nana ili mladi luk, vrlo je osetljivo. Njihovi nežni listovi lako gube vlagu, a u zatvorenom i vlažnom okruženju brzo kreću da trule.

Najčešći uzroci kvarenja začinskog bilja:

- previše ili premalo vlage,

- loša cirkulacija vazduha,

- kontakt sa oštećenim ili uvelim listovima,

- nedovoljna higijena nakon kupovine.

Proverena metoda za dugotrajnu svežinu:

1. Temeljno, ali nežno pranje
Potopite bilje u hladnu vodu na 5–10 minuta. Dodajte prstohvat soli ili par kapi sirćeta da biste uklonili bakterije i eventualne insekte. Zatim isperite pod mlazom sveže vode.

2. Uklonite višak vlage
Protresite bilje i pažljivo prosušite papirnim ubrusom. Cilj je da ostane blago vlažno – nikako mokro.

3. Umotajte u suvu krpu
Zamotajte bilje u papirni ubrus ili čistu krpu lagano poprskanu vodom iz raspršivača. Ovo čuva vlagu, ali sprečava prekomernu kondenzaciju koja uzrokuje buđ.

4. Stavite u posudu ili kesu
Umotano bilje stavite u plastičnu ili staklenu kutiju. Ako koristite kesu, ostavite je blago otvorenom kako bi vazduh mogao da cirkuliše.

5. Čuvajte na pravom mestu u frižideru
Najbolje mesto je donja fioka frižidera, gde je temperatura stabilna – između +2 i +5°C, i odvojeno od ostalog povrća.

6. Redovno pregledajte
Jednom nedeljno otvorite posudu, uklonite sve listove koji su se pokvarili i po potrebi zamenite ubrus.

Uz malo pažnje i rutine, začinsko bolje će ostati sveže i mirisno danima – pa čak i nedeljama. Vredi isprobati ovu metodu makar jednom: već posle prve uspešne ture, više nikada nećete bacati buket peršuna posle samo dva dana.

Bonus video

This browser does not support the video element.

ZAČIN I UKRAS, A ZARADA ODLIČNA! Možete i sami da uzgajate najtraženije začinsko i dekorativno bilje (KURIR TV)  Izvor: Kurir TV