Sastojci:
- 4 svinjske ili teleće šnicle (oko 180 g po komadu)
- 150 g kajmaka ili punomasne pavlake
- 2 jajeta
- 80 g brašna
- 120 g prezli
- So i biber po ukusu
- Ulje za prženje
Priprema:
Retko koje jelo je ostavilo toliko snažan utisak na Josipa Broza Tita kao čuvena Karađorđeva šnicla. Ovaj srpski specijalitet, punjen kajmakom i savršeno hrskavo ispohovan, godinama je bio nezaobilazan na diplomatskim ručkovima i svečanim gozbama. Danas je i dalje sinonim za bogat, klasičan obrok koji se voli u svakoj kući.
Istucite šnicle čekićem za meso dok ne postanu tanke, ali da ostanu čitave. Posolite i pobiberite sa obe strane. Na sredinu svake šnicle stavite punu kašiku kajmaka, pa uvijte u čvrstu rolnu. Po potrebi pričvrstite čačkalicama.
Uvaljajte šnicle redom: prvo u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle. Prstima ih blago pritisnite da poh dobro prijanja.
U dubokom tiganju zagrejte ulje, pa pržite šnicle na srednje jakoj vatri dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana. Gotove šnicle odložite na ubrus da upije višak masnoće. Uklonite čačkalice pre serviranja.
Hrskava korica, bogat fil i neodoljiva aroma čine ovu šniclu neprolaznim klasikom – nije ni čudo što je bila jedna od Titovih slabosti.
Bonus video
Ask ChatGPT