Jabuka je voće koje se obično ne dovodi u vezu sa alergijama. Ipak, 75 % populacije koja pati od alergija izazvanih polenom su takođe alergični i na ovo voće. Oni osetljivi na sastojke iz voća još uvek doživljavaju neprijatne iritacije i oticanje jezika, usana i grla.

Eksperti, uključujući i one iz oblasti molekularne biologije, fiziologije biljaka, kao i specijalisti za alergene, genetički će mapirati jabuku i zameniti proteine koji izazivaju iritacije sa hipoalergenskom verzijom koja se može naći u prirodnom okruženju.

Tim eksperata je oprezan kada su u pitanju impakt faktori koji se mogu pojaviti menjanjem jabuke. „Ne možete biti sigurni šta može da se desi kada ugasite prirodni, biološki gen“, rekao je fiziolog za biljke Alesandro Boton za „Wired“, objašnjavajući da se moraju pratiti neželjeni efekti izazvani zamenom gena.

Ipak, i alergije se vremenom menjaju, pa ono što nastane kao hipoalergenska jabuka i dalje može, tokom vremena, izazvati iritacije kod konzumenata.