Jovica je sasvim slučajno ušao u svet gastronomije. Išao je u trgovačku školu koja se nalazila blizu čuvenog restorana “Pod lipom” u kojem je njegov otac radio kao konobar. Tu se preko leta zapošljava i kod čika Duleta pronalazi skrovište pod šerpama i tiganjima. Ubrzo se, kako sam voli da kaže, gubi u Bermudskom trouglu kafana “Pod lipom”, “Grmeč” i “Šumatovac”. Kao svaki zaljubljenik u svoj posao, Jovica kreće u otkrivanje svih tajni kulinarskog sveta.

Kuvanje za poznate

Nakon šest meseci sticanja prakse u jednom porodičnom restoranu u Milanu, vraća se u Beograd i počinje da radi u čuvenom restoranu “Knez”. Koristi svaku šansu za usavršavanje u inostranstvu te Jovica odlazi u Moskvu, Atinu i Italiju gde gostuje u restoranima najpoznatijih vinarija – Sartori, Banfi, Fumaneli,... Tokom snimanja filma „Spasilac“, Jovica je svakodnevno kuvao za holivudske zvezde Denisa Kvejda, Nastasju Kinski, Žan Mark Bara kao i za Predraga Antonijevića i mnoge srpske glumce. Nakon ponovnog odlaska u Moskvu 2000. godine, imao je priliku da kuva i u Dači, vikendici Vladimira Putina. Jovica je svoje bogato međunarodno iskustvo nesebično stavljao u službu domaćih ugostiteljskih objekata te je tako pomogao da se postave mnogi novi restorani i gastro delovi u hotelima širom Srbije i Crne Gore.

Takmičenja

Godine 2011. imenovan je za direktora restorana “Public”, a godinu dana kasnije, Jovica počinje da se takmiči u kulinarstvu i kao kapiten srpskog tima osvaja zlato na Mediteraneu. Medalje nastavljaju da se nižu i početkom ove godine, tim na čelu sa Jovicom osvaja srebro u Istanbulu, u individualnom takmičenju osvaja bronzu za izradu paste, a u disciplini Black box prvi put za Srbiju naš tim osvaja Gran pri i zlatnu medalju. U Solunu osvaja zlato u spremanju jela od jagnjetine i još jednu zlatnu medalju za moderno jelo, a sve u organizaciji Asocijacije šefova kuvara Srbije čiji je Jovica član.

Paklena kuhinja

Jovica će imati zadatak da i od najlošijeg restorana napravi mesto za uživanje u kojem je zadovoljan gost najvažniji cilj vlasnika i menadžera restorana. Njegov autoritet i rešenost da se mnoge stvari promene sigurno neće uvek imati dobar prijem kod kuvara i kelnera. 

Biće zanimljivo videti ovog zlatnog momka u ne tako idealnim uslovima pojedinih domaćih restorana ali njegova predanost poslu i profesionalizam svakako će pomoći da dobijemo još nekoliko prijatnih mesta za uživanje u dobrom zalogaju.

O svojoj novoj ulozi, Jovica kaže: „Nisam prvi put pred kamerama, snimao sam i ranije ali ovo je totalno drugačije, dosta prefinjenije sa puno detalja i veoma je interesantno. Poziv za Paklenu kuhinju me je malo iznenadio, ali više me je recimo iznenadilo to kako smo uspeli da se savršeno uklopimo i organizujemo oko snimanja pošto imam zaista mnogo obaveza u restoranu” kaže novi kuvar u čijem jelu su uživale i holivudske zvezde, a na pitanje da li će biti oštriji Jovica odgovara: “Paklenu kuhinju živim od ’87. godine, ozbiljno se bavim konsaltingom restorana od 2005. tako da ono što publika gleda na televiziji, predstavlja sastavni deo posla kojim se bavim”.