Svi smo se najmanje jednom našli u trenutku kako se otimamo ne bi li uspeli „spasiti“ hranu koja je završila na podu i nastavili sa jelom upravo zbog „pravila pet sekundi“, a prema najnovijem istraživanju, to je zaista ispravno.

Stručnjaci sa Univerziteta Aston u Velikoj Britaniji, koji su proučavali koliko treba vremena da na hranu pređu bakterije nakon što padne na pod, došli su do zaključka da što je kraće hrana na podu, „pokupi“ manje bakterija, a to smo ionako pretpostavljali.

Naučnici upozoravaju kako tekstura poda, tj. mesto na koje nam hrana padne uveliko utiče na količinu bakterija koja će preći na hranu. Bakterije s tepiha sporije će preći na hranu od onih s laminata, pločica i ostalih ravnih površina.

I ono što nam padne takođe utiče na brzinu kojom će bakterije preći na hranu. Vlažna hrana, ona s umacima, brže će na sebe navući bakterije od one suve poput hleba.

Tako, glavni zaključak studije glasi: „Što brže podigneš, manje ćeš jesti“, bakterija naravno.

Istraživači upozoravaju da bez obzira na brzinu kojoj pokupimo hranu s poda, postoji verovatnoća zaraze od raznih bakterija, a to uveliko zavisi od bakterija koje nam se nalaze na podu. U svakom slučaju postoji verovatnoća od zaraze, bez obzira na brzinu kojom hranu podignemo.

Pre nego što kažete da nikada niste primenili „pravilo pet sekindi“, jedno drugo istraživanje je pokazalo kako je čak 87 odsto ljudi koji su učestvovali u istraživanju priznalo da su barem jednom primenili to pravilo. Žene u nešto većem broju od muškaraca.

Izvor: Tehnologija.me