Najčešća greška koju pravimo je preskakanje doručka. Često imamo izgovore da nemamo vremena da ga spremimo. Ukoliko želimo da budemo zdravi, treba da povedemo računa o balansiranoj ishrani, redovnim obrocima kao i kombinacijama namirnica koje nam ne remete varenje.
Nutricionistkinja Borjna Depalo svakom svom obroku posveti posebnu pažnju. Najčešće, pored omleta sa jajima i povrćem, preporučuje i žitarice sa orašastim plodovima ili voćem. To bi, kako ona kaže, trebalo da učini svako od nas jer je za zdravu ishranu potrebno tek nekoliko minuta.
Ukoliko ste ljubitelj ovsenih kaša, poput Borjane, možete barem jednom sedmično sebi napraviti dodatni ugođaj uz pomoć vaše omiljene kesice vitamina.
Jedan takav nutricinistkinja Borjana često sprema, a u pitanju je jutarni šejk. Sa nama je podelila super recept i kako ona kaze to je obrok koji će vam ujedno nahraniti i telo i dušu.
Pravi se vrlo brzo uz nezaobilazne Vitalia ovsene kaše. Prvo odaberite svoj omiljeni ukus od pet dostupnih.
Čia i karamela, brusnica i kinoa, malina, čokolada i kinoa ili jezgrasto voće – šta god da vam više odgovara nećete pogrešiti jer ove ovsene kaše sadrže 8 vitamina, preko 66 odsto ovsenih pahuljica, najveći procenat proteina, a najniži procenat šećera.
Napominje da su idealne i za one koji jedu posnu hranu ili praktikuju veganski način ishrane, jer u njima nema sastojaka životinjskog porekla.
Takođe, pre doručka obavezno treba da uzmete biljni čaj (KAMILICA, NANA, MAJČINA DUŠICA ILI ZELENI ČAJ) ili vruću vodu sa đumbirom. Ukoliko imate problem sa hipertenzijom ili hemofilijom, u tom slučaju izbegavajte đumbir, jer vrši vazodilataciju (širenje krvnih sudova).
Za Jutrani šejk za jednu osobu bice vam potrebi sledeci sastojci:
- 4 badema
- 4 lešnika
- 3 oraha
- 1 kašičica lanenog semena
- 1 kesica Vitalia ovsene kaše
- 1 kašičica suve koprive ( list ili seme)
- Prstohvat bundevinih semenki
- Prstohvat oljuštenih, suncokretovih semenki
- 1 supena kašika pšeničnih klica ili gotove pšenične ili ječmene kaše
- 150 ml vode ili biljnog čaja
Sve sastojke sjediniti i izblendirati. Dodati još malo vode ili čaja ukoliko je masa pregusta. Možete servirati i šaku malina uz šejk. Konzumirati odmah nakon blendiranja, ali polako (oko 20 min).
Dok budete kozumirali vas jutarni šejk shvatićete da je za dobar obrok potrebno tek nekoliko minuta, i da više nemate izgovo da Vitalia ovsene kaše postanu deo vaše zdrave navike, poručuje Spec nutricionista-dijetetičar Borjana Depalo.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus