Naučnici Istraživačkog centra „Nestle“ iz Lozane posmatrali su koje namirnice deca biraju kada pomažu u pripremi obroka, a koje kada ni na koji način nisu ukljkučeni u kuvanje. U ovom neobičnom istraživanju učestvovalo je 47 roditelja sa svojim mališanima uzrasta između šest i deset godina, a na jelovniku su, tokom eksperimenata, bile različite namirnice, poput pohovane piletine, karfiola, salate i testenine.
Mališani su podeljeni u dve grupe: dok se jedna igrala, druga je sa svojim roditeljima pripremala obrok koji će jesti, a rezultati su pokazali da su ove aktivnosti direktno uticale na to kakve će izbore oni praviti prilikom jela.
“Deca koja su kuvala sa roditeljima, pojela su veći deo svog obroka i veće količine povrća. Naši rezultati ukazuju na to da uključivanje dece u pripremu obroka može pomoći u razvijanju zdravih navika u ishrani i uticati na povećanje unosa povrća kod dece", objasnio je nutricionista dr Klazin van der Horst, vođa tima naučnika koji je sproveo istraživanje.
Kako se navodi u izveštaju studije, deca koja su pripremala obrok s roditeljima su pojela oko 76 odsto salate, 27 procenata više piletina i unela oko 25 kalorija više.
Pored toga što deca prave zdravije izbore u ishrani, ovo istraživanje je pokazalo da priprema obroka može povećati samopouzdanje deteta i stvoriti osećaj ponosa.
Uz sve to, kuvanje s detetom je odlična prilika da se zabavite!
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem