Naučnici Istraživačkog centra „Nestle“ iz Lozane posmatrali su koje namirnice deca biraju kada pomažu u pripremi obroka, a koje kada ni na koji način nisu ukljkučeni u kuvanje. U ovom neobičnom istraživanju učestvovalo je 47 roditelja sa svojim mališanima uzrasta između šest i deset godina, a na jelovniku su, tokom eksperimenata, bile različite namirnice, poput pohovane piletine, karfiola, salate i testenine.
Mališani su podeljeni u dve grupe: dok se jedna igrala, druga je sa svojim roditeljima pripremala obrok koji će jesti, a rezultati su pokazali da su ove aktivnosti direktno uticale na to kakve će izbore oni praviti prilikom jela.
“Deca koja su kuvala sa roditeljima, pojela su veći deo svog obroka i veće količine povrća. Naši rezultati ukazuju na to da uključivanje dece u pripremu obroka može pomoći u razvijanju zdravih navika u ishrani i uticati na povećanje unosa povrća kod dece", objasnio je nutricionista dr Klazin van der Horst, vođa tima naučnika koji je sproveo istraživanje.
Kako se navodi u izveštaju studije, deca koja su pripremala obrok s roditeljima su pojela oko 76 odsto salate, 27 procenata više piletina i unela oko 25 kalorija više.
Pored toga što deca prave zdravije izbore u ishrani, ovo istraživanje je pokazalo da priprema obroka može povećati samopouzdanje deteta i stvoriti osećaj ponosa.
Uz sve to, kuvanje s detetom je odlična prilika da se zabavite!
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus