Ukoliko ste se dvoumili da li da uz ukusan obrok uživate u čaši crvenog vina, evo vesti koja vam može pomoći u rešavanju dileme - ovo piće vam može sačuvati zdravlje zuba.

Naučno istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "Žurnal poljoprivredne i hemije ishrane", pokazalo je da seme grožđa ima preventivnu ulogu u pojavi karijesa. Istraživači smatraju da ovo otkriće može doprineti razvoju prirodnih preparata za negu zuba.

Marija Viktorija Moreno-Aribas i njene kolege iz španskog Veća za nacionalna istraživanja, tvrde da oboljenja desni i gubitka zuba mogu pogoditi od 60 do 90 procenta svetske populacije.

Problem nastaje kada određena bakterija napravi biofilm, posebnu koloniju bakterija koje se teško uklanjaju. One stvaraju plak i luče kiselinu koja oštećuje zube. Pranje zuba  može pomoći uklanjanju bakterija, ali ti efekti su ipak ograničeni.

Sprovedeno istraživanje je došlo do otkrića da je za neutralisanje biofilma veoma efikasno crno vino, a gotovo isti učinak ima vino sa različitim procentom alkohola, kao i ono obogaćeno uljem semenki grožđa.