Većina štetnih bakterija jedva čeka da stavite meso da se odmrzava na temperaturama od 4° C do 60° C jer su u takvom okruženju kao riba u vodi. Takvo okruženje poznato je kao „zona opasnosti“ za rast mikroba i oni će pojesti vaše meso pre vas i vaše porodice ili prijatelja.

Jedan od kultnih mitova je da zamrzavanje hrane ubija bakterije. Zamrzavanje NE ubija bakterije, one jednostavno postaju neaktivne kada se smrznu zbog niske temperature, ali i nedostatka vode. Čim je stavite da se odmrzava na sobnoj temeraturi, eto vode, a kao što
rekosmo, bakterije plivaju u toploj vodi kao riba u hladnoj. Kada hrana počne da se odmrzava, njena osnovna temperatura raste i voda postaje dostupna, pružajući idealne uslove za rast bakterija. Što je temperatura viša, to su bakterije aktivnije.

Zbog toga savetujemo da hranu odmrzavate u frižideru tokom noći. Kada jednom odmrznemo hranu, kvari se na isti način kao da je sveža, zbog čega je neophodno da je tretirate kao da ste je tek kupili.
Dakle, pravac na kuvanje. Kada odmrzavate bilo koju hranu, treba da to činite na način koji rizik od nastanka štetnih bakterija ili stvaranja toksina u hrani svodi na minimum, što znači, na pravoj temperaturi.

Hrana koju možete da zamrznete:

  • sirovo meso
  • seckano povrće
  • kuvana jela

Pravila za odmrzavanje smrznute hrane:

  • sasvim odmrznite hranu pre kuvanja ili zagrevanja
  • hranu odmrzavajte na donjoj polici, dalje od ostale hrane, u slučaju da kaplje dok se odmrzava
  • potpuno odmrznutu hranu možete kratko držati u frižideru dok ne bude spremna za kuvanje ili
    zagrevanje
  • nemojte ponovo zamrzavati odmrznutu hranu

Klupa, peć, sobna temperatura… Sve tehnike odmrzavanja koje su naši preci praktikovali,
danas padaju u vodu. Ne odmrzavajte hranu na stolu, spoljašnja površina ima bakterije i druge
mikroorganizme koji brzo rastu na odmrznutom delu, a da sredina je još u ledu. Zato kalkulišite
vreme za detaljno odmrzavanje. Na primer, velikim komadima mesa ili velikim pilićima potrebno
je više vremena da se sasvim odmrznu.

Promo Kada odmrzavate bilo koju hranu, treba da to činite na način koji rizik od nastanka štetnih bakterija ili stvaranja toksina u hrani svodi na minimum, što znači, na pravoj temperaturi.

Frižider je najbolje rešenje jer možete da stavite hranu da se odmrzava dok ste na poslu. Čak
iako rešite da uveče odete na večeru, hrana će ostati sveža i sačekaće sledeći nalet vaše gladi.
Takođe, sa ConvertActive funkcijom koju imaju Gorenje frižideri dovoljno je samo da pritisnete
dugme i pretvorite zamrzivački deo uređaja u dodatni frižider ili u veliku ZeroZone, što će vam
dati više prostora za hlađenje pića ili čuvanje grickalica.