Verovatno ste već čuli savete zubara da kafa ne utiče baš najbolje na lepotu i zdravlje vaših zuba. Međutim, naučnici se ne bi baš složili u potpunosti. Naime, najnovije istraživanje je pokazalo da, ako se pije u umerenim količinama, kafa zapravo može da zaustavi kvarenje zuba, piše Dejli mejl.

Brazilski naučnici su otkrili da određena zrna imaju antibakterijska svojstva. Tako, obična crna kafa bez šećera u umerenoj dozi, utiče povoljno na zdravlje zuba.

Naučnici da Državnog univerziteta u Rio de Žaneiru su stavljali na izvađene mlečne zube ekstrakt Cofea canephora, to je tip zrna koji se nalazi u 30 procenata svetske kafe. Otkrili su da je kafa razložila biofilm bakterija koji izaziva plak. Inače, zubni plak je najveći uzročnik oboljenja desni i kvarenja zuba.

Naučnici smatraju da je antioksidant polifenol zaslužan za tako pozitivan efekat na zdravlje zuba, ali da je potrebno uraditi dodatna istraživanja, naročito zbog toga što kafa može ostaviti mrlje na zubima, a kiselost utiče na zubnu gleđ.