Istraživači sa Univerziteta u Luksemburgu su radili ispitivanja kako bi otkrili da li se način razmišljanja gojaznih žena razlikuje od onih koje su normalne telesne težine, piše Dejli mejl.

Istraživanje je pokazalo da su gojazne žene bile instiktivno stimulisane slikama hrane. Takođe, otkriveno je i da gojazne žene imaju manju snagu volje.

U toku istraživanja, neke žene su izjavile da su osećale napade gladi čak i neposredno nakon obroka, što može ukazivati na eventualnu zavisnost od hrane.

Ispitivanje je rađeno tri sata ili odmah posle obroka i obuhvatalo je pokazivanje raznovrsnih slika ispitanicima, bilo da je u pitanju brza hrana i slatkiši ili fotografije koje nisu u direktnoj vezi s hranom. Ispitanice su dobile zadataka da kliknu što brže na fotografiju, a rezultati su pokazali da gojazne žene sporije reaguju. Takođe, neke od ispitanih žena su izjavile da su im prikazi hrane otvorili apetit i da su ponovo ogladnele, bez obzira na to koliko je prošlo vremena od njihovog poslednjeg obroka.

"Rezultati pokazuju da neki ljudi mogu da imaju instinktivnu, psihološku predispoziciju da više uživaju u hrani", izjavio je Klaus Vegel, profesor kliničke psihologije.

Međutim, profesor Vegel je dodao da druga istraživanja pokazuju da ulogu u prejedanju mogu imati i priroda i vaspitanje, jer neko jede radi utehe, a neko jer mu je dosadno ili iz navike.