Procenjuje se da se u Evropskoj uniji baci 89 miliona tona jestivih prehrambenih proizvoda godišnje.

“Najbolje upotrebiti do...”

- Ovom oznakom proizvođači označavaju datum do kada hrana zadržava svoj očekivani kvalitet, ali nakon koga je i dalje bezbedna za korišćenje, ukoliko su poštovana uputstva za skladištenje i ukoliko pakovanje nije oštećeno - kaže Edina Popov, predsednica Asocijacije potrošača Srbije.

Posle navedenog datuma, hrana može početi da gubi ukus i teksturu. Na taj način su označeni rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi poput testenina i pirinča i konzervisane namirnice. Peciva i pekarski proizvodi nose datume do kada su sveži, a nije reč o bezbednosti nego o kvalitetu, kad se hrana ubajati.

“Upotrebljivo do...”

Ove reči označavaju datum do kojeg hrana može bezbedno da se koristi.

- Obično je u pitanju hrana koja je sa mikrobiološkog stanovišta brzo kvarljiva i koja nakon kraćeg vremenskog perioda može da predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi. Nakon datuma označenog za rok trajanja reči ne bi trebalo konzumirati hranu - objašnjava Popov za Blic.

Sa tom hranom treba rukovati veoma pažljivo. U nju spadaju riba, mlečni proizvodi, meso i živina.

Dodatni saveti

Važno je pratiti uputstva za čuvanje namirnica o temperaturi, svetlosti i vlažnosti. Na upakovanim proizvodima morao bi da stoji i rok trajanja hrane nakon otvaranja pakovanja, a kupcima se preporučuje da provere da li je pakovanje oštećeno.

Izvor: blic.rs

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa