Svi znamo da je brza hrana štetna i nezdrava budući da podstiče gojaznost, povišen holesterol i bitno utiče na opadanje imuniteta. Međutim, to nije sve, najnovije istraživanje otkriva zabrinjavajući podatak da konzumiranje brze hrane može da utiče na naše čulo mirisa, prenosi Daily mail.

Naučnici sa Univerziteta u Floridi ustanovili su da je visok procenat masti povezan sa glavnim strukturnim i funkcionalnim promenama u nosnom sistemu.

Šestomesečno istraživanje sprovedeno je na miševima, koji su hranjeni namirnicama sa visokim sadržajem masti. Ustanovljeno je da su miševi teže prepoznavali specifične mirise, budući da su izgubili 50 posto moždanih ćelija, koje su povezane sa receptorima čula mirisa.

Tokom istraživanja, miševima je konstantno testirano čulo mirisa, a kada su u poodmaklom stadijumu naučnici počeli da uvode novi miris, miševi nisu mogli da se prilagode i pokazivali su smanjenu mogućnost opažanja mirisa.

Štaviše, kada su visoko masne namirnice zamenjene zdravom hranom - pomoću koje su miševi povratili normalnu težinu – miševi su i dalje imali smanjene kapacitete opažanja mirisa, rekla je profesorka Debra en Fadul koja je bila deo tima istraživača.

Negativan uticaj na čulo mirisa može biti još jedan razlog da umesto brze hrane izaberete zdravije obroke.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa