Vodimo vas na gastronomsko putovanje oko sveta kako biste upoznali zanimljive rituale i pravila u ishrani koje koriste ljudi na različitim meridijanima.
1. U Italiji nikada ne naručujte kapućino nakon jela. Italijani nikada ne naručuju mleko nakon obroka, zato što mleko otežava varenje. Umesto toga, naručiće čist espresso ili kafu. Naravno, niko se neće naljutiti ukoliko naručite kapućino, ali će odmah znati da ste turista.
2. U Etiopiji se naviknite da će svi jesti iz jednog ogromnog tanjira. Ponekad se koriste i posebni tanjiri, ali obroci za celu porodicu se služe na jednom džinovskom tanjiru. Dodatni tanjiri se smatraju rasipanjem.
3. Ako ste u poseti nigerijskom plemenu Kagoro, ni ne pomišljajte da spomenete kašiku ukoliko ste žena. Prema rečima Margaret Visser u knjizi The rituals of dinner, žene ne smeju da koriste kašike. “Svi znaju da kašike vode ka pobuni. “
4. U Kini slobodno podrignite nakon jela. U ovoj zemlji, podrigivanje je znak zahvalnosti za hranu.
Pogledajte i Šta doručkuju ljudi širom sveta (VIDEO)
5. U Japanu nikada ne stavljajte štapiće u činiju sa pirinčem. U japanskoj kulturi, ovakvo ponašanje je prihvatljivo jedino na sahranama, gde se hrana nudi gladnim duhovima.
6. Na Srednjem istoku jedite samo desnom rukom. Leva ruka se u ovom predelu povezuje se određenim lascivnim, telesnim funkcijama, a desna ruka se koristi za jelo i rukovanje.
7. Ako ste u Koreji, sačekajte znak najstarijeg člana za početak jela. Počnite sa jelom tek kada najstariji član počne da jede i održavajte njegov tempo jela tokom obroka.
Pogledajte i 7 bizarnih lekova protiv mamurluka
8. Takođe, nemojte sami sebi da sipate piće. Sa druge strane, ljubazno je da sipate piće svojim prijateljima. Zato, pratite i dopunite im piće na vreme.
9. Na Tajlandu, ne držite viljušku u ustima. Trebalo bi da koristite viljušku kako biste stavili hranu u kašiku, a potom jeli odatle.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom