Uvrstite paradajz u svoju svakodnevnu ishranu i učinićete mnogo za svoje zdravlje, pokazuju istraživanja. Čak i sos od paradajza, sok ili pire mogu poboljšati vaše zdravlje, piše Dejli mejl.

Naučnici sa univerziteta Bristol, Kembridž i Oksford su ispitivali životne navike 14.000 muškaraca starosti od 50 do 69 godina. Sprovedena studija je pokazala da su osobe koje su jele najmanje 10 preporučenih porcija paradajza nedeljno (800 grama) imale 18 procenata manji rizik da obole od kancera prostate, u poređenju sa osobama koje su jele manje paradajza ili ga nisu jele uopšte.

Jedna porcija podrazumeva 150 grama paradajza, pola konzerve pasulja s paradajzom ili čašu soka od paradajza. Međutim, stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan u konzumiranju pice ili drugih jela s paradajzom jer mogu sadržati dosta soli.

Pogledajte i Hrana kao prevencija razvoja raka

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa