Ova manifestacija traje tri dana, a sve počinje u petak kada se održavaju različita stručna predavanja o uzgoju tikava i koncerti etno ili klasične muzike.
Subota je rezervisana za centralne svečanosti. Već u ranim jutarnjim satima počinje takmičenje ugostitelja u hotelu "Narvik" u spremanju različitih jela od ludaje. Ovde se pokazuju sva kuvarska i konobarska umeća i maštovitost u pripremi i aranžiranju hladnih i toplih, kao i slanih jela i poslastica od "Banatske banane".
U toku subote organizuje se i takmičenje u pravljenju maski od bundeve, sportske igre kao i maskenbal.
Nedelja je poslednji dan ove zanimljive manifestacije u kojoj se dodeljuju priznanja za najuspešnije u tekućim Danima ludaje i najavljuju nova druženja.
Manifestacija je dobila naziv zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci - ludaji. Ona je znana kao tikva, bundeva, misirača, ali samo u ovom delu Vojvodina zovu je ludajom. Sve je krenulo još u davnoj prošlosti kada su ljudi, da bi opisali koliko je Kikinda ravna, govorili: "Popneš se na ludaju i vidiš Kekendu". Do sada je apsolutni šampion u dužini tikva od 213 cm, a svakako najteža ludaja do sada izmerena u Kikindi vagala je čak 253,4 kg.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus