Ova manifestacija traje tri dana, a sve počinje u petak kada se održavaju različita stručna predavanja o uzgoju tikava i koncerti etno ili klasične muzike.

Subota je rezervisana za centralne svečanosti. Već u ranim jutarnjim satima počinje takmičenje ugostitelja u hotelu "Narvik" u spremanju različitih jela od ludaje. Ovde se pokazuju sva kuvarska i konobarska umeća i maštovitost u pripremi i aranžiranju hladnih i toplih, kao i slanih jela i poslastica od "Banatske banane". 

U toku subote organizuje se i takmičenje u pravljenju maski od bundeve, sportske igre kao i maskenbal.

Nedelja je poslednji dan ove zanimljive manifestacije u kojoj se dodeljuju priznanja za najuspešnije u tekućim Danima ludaje i najavljuju nova druženja.

Manifestacija je dobila naziv zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci - ludaji. Ona je znana kao tikva, bundeva, misirača, ali samo u ovom delu Vojvodina zovu je ludajom. Sve je krenulo još u davnoj prošlosti kada su ljudi, da bi opisali koliko je Kikinda ravna, govorili: "Popneš se na ludaju i vidiš Kekendu". Do sada je apsolutni šampion u dužini tikva od 213 cm, a svakako najteža ludaja do sada izmerena u Kikindi vagala je čak 253,4 kg.