Poznato je da zeleni čaj snižava nivo holesterola, poboljšava cirkulaciju i štiti od srčanih oboljenja. Naučnici sada veruju da ovaj napitak može da se iskoristi i za proizvodnju novog leka protiv raka.

Prema rezultatima istraživanja koje su sproveli naučnici na Institutu za bioinženjering i nanotehnologiju u Singapuru, supstanca koja se nalazi u zelenom čaju je idealna za prenošenje proteina koji se bore protiv raka.

Pogledajte i 5 razloga da češće pijete zeleni čaj

Naime, u zelenom čaju se nalaze hemikalije pod nazivom katehini, od kojih je najvažnija EGCG (Epigallocatechin Gallate). Veruje se da je upravo ova supstanca zaslužna za zdravstvene blagodeti zelenog čaja, ali i da može da ima antikancerogeno dejstvo, piše Dejli mejl.

Doktor Jo Eun Čung i njegove kolege došli su do rezultata koji pokazuju da antikancerogeni protein Herceptin u kombinaciji sa supstancom EGCG stvara stabilan kompleks koji prenoci lek do mesta na kome se nalazi tumor.

Naučnici veruju da će ovo istraživanje pomoći da se proizvode bolji sistem prenošenja lekova kroz organizam, čime će borba protiv tumora biti efikasnija.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa