Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska krsna slava postala deo kulturnog nasleđa čovečanstva

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Porodična slava je uvrštena u Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

U sedištu Uneska u Parizu, srpska krsna slava je ubrojena u nematerijalnu kulturnu baštinu čovečanstva. Reč je o, ujedno, prvom zvaničnom uvrštavanju nekog našeg nematerijalnog nasleđa na reprezentativnu Uneskovu listu.

"Izuzetna nam je čast što je slava upisana na svetsku listu. To nas obavezuje da i dalje negujemo slavu u okviru naše tradicije, da se nastavi njeno prenošenje na buduće generacije", istakla je u Parizu za pomoćnica ministra za kulturu Srbije Asja Drača Muntean.

Konkretno, slava je na svetskom nivou dobila srpski epitet, kao blago našeg naroda, odnosno priznanje da je nasleđe koje postoji na našoj teritoriji. Pomoćnica ministra ističe da je bilo uloženo mnogo truda u koordinaciji ministarstava za spoljne poslove i kulturu Republike Srbije sa Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe čije je sedište u Etnografskom muzeju u Beogradu da bi se postigao ovaj uspeh.

Pogledajte i 9 zanimljivih običaja u ishrani iz celog sveta

Štaviše, zna se i šta će biti sledeći korak.

"Već je pokrenuta procedura za nominaciju narodnog kola. Očekujemo da će Komitet Uneska sledeće godine razmotiriti upis ovog našeg nasleđa na svoju listu", otkriva nam pomoćnica ministra za kulturu.

Nominacija Đurđevdana je odložena za naredno zasedanje. Predlog za unošenje Đurđevdana na listu zajedno su podnele Srbija, Rumunija, Moldavija, Turska, Makedonija i Hrvatska.

Pogledajte i Šta se jelo na dvoru Nemanjića

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: novosti.rs

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti