U sedištu Uneska u Parizu, srpska krsna slava je ubrojena u nematerijalnu kulturnu baštinu čovečanstva. Reč je o, ujedno, prvom zvaničnom uvrštavanju nekog našeg nematerijalnog nasleđa na reprezentativnu Uneskovu listu.
"Izuzetna nam je čast što je slava upisana na svetsku listu. To nas obavezuje da i dalje negujemo slavu u okviru naše tradicije, da se nastavi njeno prenošenje na buduće generacije", istakla je u Parizu za pomoćnica ministra za kulturu Srbije Asja Drača Muntean.
Konkretno, slava je na svetskom nivou dobila srpski epitet, kao blago našeg naroda, odnosno priznanje da je nasleđe koje postoji na našoj teritoriji. Pomoćnica ministra ističe da je bilo uloženo mnogo truda u koordinaciji ministarstava za spoljne poslove i kulturu Republike Srbije sa Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe čije je sedište u Etnografskom muzeju u Beogradu da bi se postigao ovaj uspeh.
Pogledajte i 9 zanimljivih običaja u ishrani iz celog sveta
Štaviše, zna se i šta će biti sledeći korak.
"Već je pokrenuta procedura za nominaciju narodnog kola. Očekujemo da će Komitet Uneska sledeće godine razmotiriti upis ovog našeg nasleđa na svoju listu", otkriva nam pomoćnica ministra za kulturu.
Nominacija Đurđevdana je odložena za naredno zasedanje. Predlog za unošenje Đurđevdana na listu zajedno su podnele Srbija, Rumunija, Moldavija, Turska, Makedonija i Hrvatska.
Pogledajte i Šta se jelo na dvoru Nemanjića
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: novosti.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus