Jednostavna i veoma brza priprema, svega nekoliko sastojaka koje većina nas uvek ima u svojoj kuhinji i neodoljiv ukus učiniće da ovaj kolač postane jedna od omiljenih poslastica cele porodice već posle prvog pravljenja. Lava cake je idealno rešenje kada se pojave nenajavljeni gosti ili kada vam se jede nešto slatko, a nemate mnogo vremena. Iako možda deluje komplikovano, jedini trik za uspešnu pripremu je odrediti pravo vreme kada je kolač gotov kako biste bili sigurni da ćete dobiti željenu strukturu. No, nema potrebe za brigu ukoliko u svojoj kuhinji imate pravog asistenta kao što je nova Gorenje Optibake ugradna rerna zbog koje će vaše kulinarsko iskustvo poprimiti potpuno novu dimenziju, dok će rezultati biti neuporedivo bolji.

gorenje-ambient-builtinovens-300dpi-rgb-oven-stepbake.jpg
Promo 

Ovaj slatkiš je svoje zanimljivo ime dobio zahvaljujući tečnom središnjem delu, rastopljenoj čokoladi koja se razliva kada se kolač raseče podsećajući na lavu aktivnog vulkana. Zasluge za prvobitni recept sebi je pripisao jedan Amerikanac, šef kuhinje, koji je tvrdio da je 1987. godine u Njujorku napravio prvi ovakav desert. Prema njegovim rečima, otkriće je bilo sasvim slučajno. Izvukao je kolač iz rerne pre vremena i shvatio da mu je sredina tečna, a ukus izuzetno lep.

Kolač se pravi od samo pet sastojaka: 250g putera, 4 jaja, 120g šećera, 250g čokolade za kuvanje i 160g brašna.
U jednoj posudi umutiti jaja sa šećerom, u drugoj otopljenu čokoladu sa puterom. Potom spojiti obe smese i mutiti dok se ne dobije glatka i kompaktna smesa, pa dodati brašno. U modlice za mafine sipati smesu do vrha, pa peći oko 7 minuta u rerni koja je prethodno zagrejana na 200 stepeni.

Lava kolač
Shutterstock 

Ukoliko imate Gorenje OptiBake ugradnu rernu, neverovatna StepBake funkcija omogućava jednostavnije fazno spremanje jela uz manuelno podešavanje programa u tri koraka procesa pečenja, dok je opcija koja će sigurno oduševiti sve početnike AutoBake, odnosno potpuno automatizovani program kuvanja sa 22 detaljno testirana recepta.

Zahvaljujući kombinaciji zaobljenog oblika i dodatnog prostora dobićete odlične rezultate. HomeMade oblik je dizajniran sa ciljem da se vruć vazduh ravnomerno raspoređuje kroz celu unutrašnjost rerne, što uvek daje savršene rezultate. Dodatno, ova funkcija doprinosi pečenju na više nivoa, jer Gorenje OptiBake ima i karakteristiku Multilevel baking zahvaljujući kojoj možete peći i do pet jela istovremeno. Opcija SteamAssist omogućava korisnicima da ubrizgaju paru kako bi dobili savršeno hrskavu koricu.

gorenje-builtinovens-ambient-oven-300dpi-rgb-guitar.jpg
Promo 

Više od 70 godina inovativnost i dizajn Gorenje kućnih aparata čine život lepšim i jednostavnijim, a tako je i ovog puta. Pored svih ovih funkcija, sve što je potrebno kako bi vaša rerna uvek bila čista jeste da odaberete jedan od nekoliko sistema za samočišćenje. Za one koji žele da pomere svoje granice i postanu bolji i zadovoljniji kulinarski majstori, OptiBake je idealno rešenje. Uživajte u svom slobodnom vremenu, a neka priprema hrane bude pravo zadovoljstvo.

Izvor: Stvar ukusa