Glavno pravilo priodabiru vina za kombinovanje sa desertom je da se kombinuju slični ukusi. Na primer, tropski ukusi koji se nalaze u nekoliko varijanti belih vina dobro bi se uklopili sa tropskim desertima na bazi voća dok bi se note tamnih crvenih vina dobro uparile sa desertima od kafe i tamne čokolade.

S obzirom na to da konzumiranje alkohola podrazumeva unos šećera samo po sebi, ne bi bilo loše da ograničimo količinu-kako vina tako i deserta. Ključno je da pažljivo odaberemo pravi zdrav desert koji će se slagati sa čašom vina za maksimalan užitak. Obično se poštuje pravilo da kako boja deserta postaje tamnija tako se i boja vina prilagođava.

Pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, od 1. do 4. septembra održava se međunarodni sajam vina pod nazivom „Vinska vizija Otvorenog Balkana”, a naša nutricionistkinja Tijana Mladenović vam tim povodom daje nekoliko zdravih izbora kojima se možete prepustiti dok uživate u čaši vina:

● Kolačići ovsenih pahuljica mogu biti poslastica za sve koji žele da se zaslade na zdrav način. Možete ih napraviti sami koristeći ovsene pahuljice, med, zrele banane i komadiće tamne čokolade ili suvo grožđe. Postoje i razne kupovne varijante. Najbolje se kombinuju sa klasičnim Pinot Noir crvenim vinom. Slatko, zdravo, jednostavno, idealno da poslužite goste.

● Ako ste ljubitelj čokolade i crvenog vina, možete uživati tako što ćete jesti desert na bazi tamne čokolade ili običnu crnu čokoladu sa čašom crvenog suvog vina kao što je Cabernet Sauvignon. Dobra stvar sa crnim čokoladama je što su manje slatke od uobičajenih mlečnih čokolada. Mnogo je zdravstvenih benefita umerenog konzumiranja tamne čokolade napravljene od najmanje 70% kakao delova. Kakao je prirodni antioksidans koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

● Voćni kolači i deserti na bazi limuna i citrusnog voća izuzetno su jednostavni za pravljenje a odlično se slažu sa Rizlingom. Slatki voćni ukus belog vina sjajno će se uklopiti uz parče torte bez šećera ili sa zamenom za isti.

● Pita od jabuka će se savršeno uklopiti sa Prosekom. Proseko je lagano gazirano italijansko vino slično šampanjcu koje dolazi u različitim stepenima slatkoće. Da biste uravnotežili slatkoću pite, izaberite vino umerene slatkoće.

● Bilo da se radi o čia pudingu sa bobičastim voćem ili palačinkama od integralnog brašna sa džemom od malina ili jagoda, deserti od bobičastog voća dobro idu uz Rose vina koja upotpunjuju njihov ukus. Rose vino se kreće od suvog do slatkog, a ima delikatne cvetne note kao i note bobičastog voća koje su savršene uz deserte od istog. Za slađe deserte, izaberite suvlji rose da biste uravnotežili ukuse.

Za više informacija o sajmu vina posetiite sajt