U poslednje vreme ugljeni hidrati su na crnoj listi, a ljudi se trude da ih u što više izbegavaju, ako ne u potpunosti. Ipak, ne smemo zaboraviti da su i oni jako važni u ishrani i mnogi od njih su puni vitamina.

Slatkiši ih sadrže isto koliko i neke slane namirnice

Hleb, testo i krompir svi koji iole nešto znaju o zdravoj ishrani trude se da izbegnu u svom tanjiru. Kažu, čuli su, ugljeni hidrati goje i nisu zdravi, a salo na stomaku je sigurna posledica. I, u pravu su - ali, to nije cela istina tvrdi naš nutricionista Branka Mirković.

Salo je skoro uvek posledica ugljenih hidrata

- Salo na stomaku osim je ne samo estetski, već i zdravsteni problem. Uglavnom je posledica unosa veće količine ugljenih hidrata sa masnoćom, bilo da su slani ili slatki. Ako se tome dodaju i masni mlečni proizvodi sigurno ćete napraviti salo oko stomaka - navodi ona.

Pa ipak, Branka kaže da mnoge od njih možemo itekako iskoristiti u svom zdravom jelovniku.

Naime, postoje i oni "dobri", koji su puni vitamina i veoma zdravi.

- Namirnice koje sadrže ugljene hidrate, ali imaju i kvalitetnu nutritivnu vrednost su pasulj, grašak, soja i sočivo - kaže Branka, koja ih svakako savetuje u ishrani.

Štiti od raka, čuva kosti i srce, a uz ovaj trik je i savršeno ukusan!

Naravno, umerenost je, kao i u svemu drugom, ključna.

- Korenasto povrće, kao i crveno, ima malo više ugljenih hidrata, dok zeleno povrće ima najmanje ugljenih hidrata - upozorava ona.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: zena.blic.rs