U poslednje vreme ugljeni hidrati su na crnoj listi, a ljudi se trude da ih u što više izbegavaju, ako ne u potpunosti. Ipak, ne smemo zaboraviti da su i oni jako važni u ishrani i mnogi od njih su puni vitamina.
Slatkiši ih sadrže isto koliko i neke slane namirnice
Hleb, testo i krompir svi koji iole nešto znaju o zdravoj ishrani trude se da izbegnu u svom tanjiru. Kažu, čuli su, ugljeni hidrati goje i nisu zdravi, a salo na stomaku je sigurna posledica. I, u pravu su - ali, to nije cela istina tvrdi naš nutricionista Branka Mirković.
Salo je skoro uvek posledica ugljenih hidrata
- Salo na stomaku osim je ne samo estetski, već i zdravsteni problem. Uglavnom je posledica unosa veće količine ugljenih hidrata sa masnoćom, bilo da su slani ili slatki. Ako se tome dodaju i masni mlečni proizvodi sigurno ćete napraviti salo oko stomaka - navodi ona.
Pa ipak, Branka kaže da mnoge od njih možemo itekako iskoristiti u svom zdravom jelovniku.
Naime, postoje i oni "dobri", koji su puni vitamina i veoma zdravi.
- Namirnice koje sadrže ugljene hidrate, ali imaju i kvalitetnu nutritivnu vrednost su pasulj, grašak, soja i sočivo - kaže Branka, koja ih svakako savetuje u ishrani.
Štiti od raka, čuva kosti i srce, a uz ovaj trik je i savršeno ukusan!
Naravno, umerenost je, kao i u svemu drugom, ključna.
- Korenasto povrće, kao i crveno, ima malo više ugljenih hidrata, dok zeleno povrće ima najmanje ugljenih hidrata - upozorava ona.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem