Svako će se složiti da je, kada odlučimo da se zdravo hranimo, najteže rešiti se slatkiša. Srećom, postoje i mnoge niskokalorične poslastice, sa isto tako dobrim ukusom.

Zato smo za vas pripremili četiri ukusna deserta koja imaju manje od 150 kalorija, čiji vas ukus neće ostaviti ravnodušnim.

Kolačići od jabuka, karamela i ovsenih pahuljica

Sa suvim jabukama i karamelama u svakom zalogaju, ova vrsta ovsene kaše daće vam pun, bogat ukus uz malo kalorija.

Sastojci:

190 g brašna

130 g ovsenih pahuljica

1 kašičica praška za pecivo

pola kašičice sode bikarbone

pola kašičice soli

150 g šećera

6 kašika omekšalog putera

2 kašičice ekstrakta vanile

1 jaje

150 g seckanih, suvih jabuka

150 g seckanih karamela

Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. U vangli dobro izmešajte brašno, ovsene pahuljice, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U posebnoj činiji mutite puter i šećer dok ne postane penasto. Dodajte ekstrakt vanile i jaje, pa dobro umutite. Postepeno dodajte mešavinu sa brašnom, neprestano mutite na laganoj brzini. Kada dobijete jednoličnu smesu, dodajte karamele i jabuke.

Formirajte okrugle, niske kolačiće (od prilike neka svaki kolač bude od dve pune kašičice smese). Pleh obložite papirom za pečenje i pecite kolačiće oko 9 minuta.

Čokoladni biskvit sa bademima

Integralno brašno, laneno seme i bademi daju vlakna i antioksidante ovim ukusni biskvitima. Svaki kolačić ima manje od 100 kalorija, a kao prilog uz šolju vruće kafe predstavlja savršen početak dana ili popodnevno opuštanje.

Sastojci:

270 g integralnog brašna

2 kašike lanenog semena

pola kašičice sode bikarbone

prstohvat soli

70 g šećera

75 g smeđeg šećera

2 belanca

1 jaje

1.5 kašičica ekstrakta vanile

115 g komadića čokolade

115 g neslanih badema

Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pomešajte brašno, laneno seme, sodu bikarbonu i so. U posebnoj posudi sjednite belanca, beli i smeđi šećer i jaje. Mutite mikserom oko 2 minuta, pa dodajte ekstrakt vanile. Dodajte mešavinu sa brašnom i mutite dok se dobro ne sjedini. Na kraju, smesi dodajte komadiće čokolade i bademe.

Razdvojite smesu na tri jednaka dela. Svaki deo oblikujte u valjak dužine oko 15 cm i stavite u pleh obložen papirom za pečenje jedan do drugog, sa malim razmakom. Pecite 28 minuta.

Kada izvadite iz rerne, ohladite desetak minuta na radnoj površini, a zatim secite dijagonalno na kriške, pa zapecite još 7 minuta.

Jagode u medenom kremu

Jagode u ovom ukusnom kremu nisu preslatke, ni kalorične. Samo se potrudite da koristite grčki jogurt, da biste dobili kremastu, gustu smesu sa malo kalorija.

Sastojci:

80 ml vode

75 g šećera

pola kašičice sušene lavande

pola kašičice želatina

1 kašika vode

60 g meda

2 kašike kukuruznog skroba

prstohvat soli

3 žumanca

240 ml mleka (2% mm)

160 ml grčkog jogurta

300 g seckanih jagoda

Priprema: Vodu, šećer i list lavande stavite da proključa. Neka se kuva oko 1 minut, povremeno mešajte dok se šećer ne otopi. Sklonite sa ringle i neka odstoji desetak minuta. Procedite i ostavite da se ohladi.

U maloj posudi poprskajte jednu kašiku vode želatinom. Neka odstoji 1 minut. Za to vreme, pomešajte med, kukuruzni skrob, so i žumanca i mutite dok se dobro ne sjedini.

Zagrejte mleko na srednjoj temperaturi. Ne dozvolite da proključa: kada se pojave balončići po ivici šerpe, sklonite i dodajte smesi sa jajima, neprekidno muteći. Izručite smesu nazad u šerpu i kuvajte oko dva minuta neprekidno mešajući, dok se ne pojave balončići i masa ne postane gusta. Sklonite sa vatre, dodajte želatin i dobro izmešajte. Neka se ohladi oko 20 minuta, a zatim dodajte jogurt. Sipajte u činije za služenje, odozgo pospite jagodama i ohladite minimum dva sata.

Čokoladne kockice

Čokoladne kocke sa manje od 150 kalorija probudiće sva vaša čula.

Sastojci:

150 g brašna

60 g kakaa

prstohvat soli

75 g putera

250 g čokolade za kuvanje

230 g šećera

60 ml mleka (1% mm)

1 kašičica ekstrakta vanile

2 žumanca

1 jaje

malo ulja za podmazivanje

Priprema: Zagrejati rernu na 180 stepeni. Pomešajte brašno, kakao i so. Otopite puter i čokoladu i mešajte često. Kad se otopiti, ostavite da se malo ohladi. Dodajte šećer, mleko, ekstrakt vanile, žumanca i jaje i mutite dok se ne sjedini.

Na kraju dodajte i mešavinu brašna i mutite dok ne dobijete jednoličnu smesu. Pleh veličine 20 x 20 cm podmažite sa malo ulja i pecite oko 20 minuta.