Svako će se složiti da je, kada odlučimo da se zdravo hranimo, najteže rešiti se slatkiša. Srećom, postoje i mnoge niskokalorične poslastice, sa isto tako dobrim ukusom.
Zato smo za vas pripremili četiri ukusna deserta koja imaju manje od 150 kalorija, čiji vas ukus neće ostaviti ravnodušnim.
Kolačići od jabuka, karamela i ovsenih pahuljica
Sa suvim jabukama i karamelama u svakom zalogaju, ova vrsta ovsene kaše daće vam pun, bogat ukus uz malo kalorija.
Sastojci:
190 g brašna
130 g ovsenih pahuljica
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
150 g šećera
6 kašika omekšalog putera
2 kašičice ekstrakta vanile
1 jaje
150 g seckanih, suvih jabuka
150 g seckanih karamela
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. U vangli dobro izmešajte brašno, ovsene pahuljice, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U posebnoj činiji mutite puter i šećer dok ne postane penasto. Dodajte ekstrakt vanile i jaje, pa dobro umutite. Postepeno dodajte mešavinu sa brašnom, neprestano mutite na laganoj brzini. Kada dobijete jednoličnu smesu, dodajte karamele i jabuke.
Formirajte okrugle, niske kolačiće (od prilike neka svaki kolač bude od dve pune kašičice smese). Pleh obložite papirom za pečenje i pecite kolačiće oko 9 minuta.
Čokoladni biskvit sa bademima
Integralno brašno, laneno seme i bademi daju vlakna i antioksidante ovim ukusni biskvitima. Svaki kolačić ima manje od 100 kalorija, a kao prilog uz šolju vruće kafe predstavlja savršen početak dana ili popodnevno opuštanje.
Sastojci:
270 g integralnog brašna
2 kašike lanenog semena
pola kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
70 g šećera
75 g smeđeg šećera
2 belanca
1 jaje
1.5 kašičica ekstrakta vanile
115 g komadića čokolade
115 g neslanih badema
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pomešajte brašno, laneno seme, sodu bikarbonu i so. U posebnoj posudi sjednite belanca, beli i smeđi šećer i jaje. Mutite mikserom oko 2 minuta, pa dodajte ekstrakt vanile. Dodajte mešavinu sa brašnom i mutite dok se dobro ne sjedini. Na kraju, smesi dodajte komadiće čokolade i bademe.
Razdvojite smesu na tri jednaka dela. Svaki deo oblikujte u valjak dužine oko 15 cm i stavite u pleh obložen papirom za pečenje jedan do drugog, sa malim razmakom. Pecite 28 minuta.
Kada izvadite iz rerne, ohladite desetak minuta na radnoj površini, a zatim secite dijagonalno na kriške, pa zapecite još 7 minuta.
Jagode u medenom kremu
Jagode u ovom ukusnom kremu nisu preslatke, ni kalorične. Samo se potrudite da koristite grčki jogurt, da biste dobili kremastu, gustu smesu sa malo kalorija.
Sastojci:
80 ml vode
75 g šećera
pola kašičice sušene lavande
pola kašičice želatina
1 kašika vode
60 g meda
2 kašike kukuruznog skroba
prstohvat soli
3 žumanca
240 ml mleka (2% mm)
160 ml grčkog jogurta
300 g seckanih jagoda
Priprema: Vodu, šećer i list lavande stavite da proključa. Neka se kuva oko 1 minut, povremeno mešajte dok se šećer ne otopi. Sklonite sa ringle i neka odstoji desetak minuta. Procedite i ostavite da se ohladi.
U maloj posudi poprskajte jednu kašiku vode želatinom. Neka odstoji 1 minut. Za to vreme, pomešajte med, kukuruzni skrob, so i žumanca i mutite dok se dobro ne sjedini.
Zagrejte mleko na srednjoj temperaturi. Ne dozvolite da proključa: kada se pojave balončići po ivici šerpe, sklonite i dodajte smesi sa jajima, neprekidno muteći. Izručite smesu nazad u šerpu i kuvajte oko dva minuta neprekidno mešajući, dok se ne pojave balončići i masa ne postane gusta. Sklonite sa vatre, dodajte želatin i dobro izmešajte. Neka se ohladi oko 20 minuta, a zatim dodajte jogurt. Sipajte u činije za služenje, odozgo pospite jagodama i ohladite minimum dva sata.
Čokoladne kockice
Čokoladne kocke sa manje od 150 kalorija probudiće sva vaša čula.
Sastojci:
150 g brašna
60 g kakaa
prstohvat soli
75 g putera
250 g čokolade za kuvanje
230 g šećera
60 ml mleka (1% mm)
1 kašičica ekstrakta vanile
2 žumanca
1 jaje
malo ulja za podmazivanje
Priprema: Zagrejati rernu na 180 stepeni. Pomešajte brašno, kakao i so. Otopite puter i čokoladu i mešajte često. Kad se otopiti, ostavite da se malo ohladi. Dodajte šećer, mleko, ekstrakt vanile, žumanca i jaje i mutite dok se ne sjedini.
Na kraju dodajte i mešavinu brašna i mutite dok ne dobijete jednoličnu smesu. Pleh veličine 20 x 20 cm podmažite sa malo ulja i pecite oko 20 minuta.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem