Istraživanje pokazuje da antioksidansi smanjuju rizik od mrene i makularne degeneracije, a specifični antioksidansi mogu imati i dodatne pogodnosti.

Tako, na primer, vitamin A štiti od slepila, a namirnice bogage njime su riblje ulje, džigerica, jaja, mleko i mlečni proizvodi, šargarepa, spanać, paradajz, pomorandža i kajsija.

Vitamin C može igrati važnu ulogu u sprečavanju ili ublažavanju glaukoma. Ovog vitamina ima u šipku, bobičastom voću, kiviju, limunu i tamnom lisnatom povrću poput raštana i blitve, kao i u peršunu, brokoliju i kupusu...

Esencijalne masne kiseline (orašasti plodovi, maslinovo ulje, riba, mleko, spanać, alge) pomažu oku na različite načine, od ublažavanja simptoma sindroma suvog oka do čuvanja od oštećenja makule.

Zato, za zdravlje vida treba jesti dosta zelenog i lisnatog povrća, dvaput nedeljno obrok s ribom, orašaste plodove, kao i voće i povrća žute ili narandžaste boje.

Konzumiranje previše „loših” ugljenih hidrata, poput belog brašna i industrijskog šećera, može povećati rizik za razvoj makularne degeneracije vezane uz uzrast osobe, i to zbog visokog glikemijskog indeksa.