Lekovita svojstva semenki suncokreta potiču od bogatstva vitaminima. Narodna medicina pridaje veliki značaj semenkama suncokreta u lečenju reume, artritisa, za jačanje vida i usporavanje starenja.

Savremena medicina takođe ističe značaj semenki suncokreta i ističe da je konzumiranje suncokreta korisno za funkcije nervnog sistema i da pomaže bolesnicima od multiple skleroze.

1. Sprečavaju oštećenje ćelija

Seme suncokreta sadrži selen, koji je poznat po tome što igra važnu ulogu u preveciji raka. Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse – vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja..

2. Za zdravo srce

Semenke suncokreta utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Deluju na dva načina. Imaju mnogo vitamina E koji je vrlo važan za srce, a takođe imaju i dobar uticaj na sniženje holesterola i krvnih lipida. 28g na ulju pečenog suncokretovog semena obezbeđuje 76% preporučene dnevne doze vitamina E.

Smatra se da tokoferoli, glavni elementi vitamina E, imaju važnu ulogu u sprečavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem, kao što su kancer i bolesti srca. Ove semenke takođe imaju i mnogo magnezijuma koji je važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

3. Kosti

Pored kalcijuma, vašim kostima su neophodni i magnezijum i bakar. A u semenkama suncokreta se nalaze oba ova mineral. Semenke suncokreta bogate su magnezijumom, koji je najbolja garancija da će vaše kosti biti zdrave.

Takođe, sprečava i grčeve mišića, a bogat je i bakrom koji obezbeđuje fleksibilnost kostiju i zglobova. Redovna upotreba semenki može sprečiti i pojavu artritisa. Sadrže minerale koji jačaju kosti. Pored toga, seme sadrži i vitamin E koji ublažava bolove usled artritisa.

4. Metabolizam

Suncokret je bogat i vitaminom B, koji obezbeđuje obnovu oštećenih ćelija i izgradnju novih ćelija. Osim toga, pospešuje metabolizam jer obezbeđuje energiju telu, jača imunitet, a preporučuje se i trudnicama.

5. Koža i kosa

Pomažu koži da zablista. Semenke suncokreta su obogaćene vitaminom E, koji je najbolji lek protiv starenja i najbolje sredstvo za obnovu kože. U suštini vitamin E, kako tvrde stručnjaci sprečava pojavu akni i još nekih kožnih oboljenja. One su i izvrsne za piling lica. Ovaj recept omogućiće vam da očistite kožu te će vaše lice biti fantastično meko i glatko. Osim toga, mogu poslužiti i za tretman celog tela.

Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih semenki vlaži suvu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi i kod ekcema. Semenke suncokreta sadrže i bakar. Ovaj mineral je sjajna pomoć održavanju zdravlja i kvaliteta kože i kose. U 30 grama suncokretovog semena ima više od 50 % preporučenog dnevnog unosa ovog nutrijenta.

Telo koristi bakar za proizvodnju melanina, koji daje koži i kosi njihovu lepu i zdravu boju. Sitne čestice melanina, koji je po sastavu proteinski pigment, mogu da zadrže ultraljubičaste zrake. Na taj način on nas štiti od oštećenja tkiva koja bi mogla nastati usled preteranog izlaganja suncu. Bakar takođe potpomaže telesne metaboličke procese pomažući ćelijama u proizvodnji energije.

6. Holesterol

Suncokret je bogat mastima, koje mogu smanjiti nivo lošeg holesterola u telu. Na taj način sprečava i srčana oboljenja, preporučuje se upotreba semenki suncokreta u prirodnom stanju, kako bi se postigli najbolji rezultati.

6. Varenje

Suncokret je pun dijetalnih vlakana koja poboljšavaju probavu. Redovna upotreba suncokreta može sprečiti zatvor.

7. Smiruju vas

Magnezijum koji se nalazi u semenkama suncokreta može vas osloboditi napetosti, ublažiti bolne migrene i pomoći vam da se opustite. Semenke suncokreta pomažu čak i u lečenju depresije

8. Ublažava upale

Semenke suncokreta sadrže antioksidante i mogu umanjiti upale kože, bolove u zglobovima, ublažiti probleme nastale usled astme.

Oprez pri konzumiranju semenki suncokreta

Dok su masti, vitamini i minerali iz semenki suncokreta svakako dobri za naše zdravlje, ne treba preterivati sa njihovom konzumacijom, jer semenke suncokreta imaju visoke kalorijske vrednosti. Ova semena obiluju kalorijama.

U proseku jedno pakovanje semenki suncokreta sadrži 818 kalorija i 72 grama masnoće.

Budući da imaju veliku kalorijsku vrednost (584 kcal u 100 g), dnevni unos suncokretovih semenki treba prilagoditi nutritivnim potrebama. Savetuje se jedna šaka suncokretovih semenki na dan. Ukoliko ne budete preterivali i budete konzumirali ove ukusne i izrazito zdrave semenke umereno, moći ćete uživati u mnogim zdravstvenim prednostima ovih neverovatnih semenki.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: prirodanadar.rs