Vitaminski i drugi pripravci koji će nas “podignuti“ i olakšati nam simptome bolesti, dobra hidracija, dovoljno odmora i izbjegavanje pothlađivanja najučinkovitija su formula za ozdravljenje. Tu su, dakako, i dobro znani i svevremenski boosteri imuniteta. Iskoristite njihovu snagu i u zimskim danima...

1. Beli luk

Beli luk je definitivno najbolji podizač imuniteta. On je prirodni antibiotik, a sadrži snažna antivirusna i antifungalna svojstva koja pomažu telu da se bori i protiv infekcija. Redovna konzumacija belog luka pomaže telu u borbi protiv infekcija i upalnih bolesti kao što su obična prehlada, ali i reumatoidni artritis, upalna bolest creva i multipla skleroza. Osim toga, može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i nivoa holesterola. Preporučuje se konzumiranje jednog do dva češnja belog luka dnevno.

2. Med

Utvrđeno je da dnevna konzumacija meda jača imunološki sastav. Njegova antioksidativna, antimikrobna i antibakterijska svojstva pomažu u borbi protiv infekcija od virusa, bakterija i gljivica. Med takođe može poboljšati vaš probavni sastav, lečiti refluks kiseline, ublažiti upalu grla, lečiti kašalj, poboljšati kontrolu šećera u krvi i osetljivost na insulin, te brzo izlečiti rane i ožiljke. Započnite svaki dan s jednom čajnom kašikom meda i čašom mlake vode da biste uživali u brojnim zdravstvenim prednostima. Ipak, svakako treba zapamtiti da deci mlađoj od jedne godine nije preporučljivo davati med.

3. Đumbir

Osim što je snažan antioksidans, đumbir ima antimikrobna, antiseptička, antibiotska i protuupalna svojstva. Ova biljka, osim što je izvrsna u prevenciji prehlade i gripe, pomaže u uklanjanju problema s disanjem, ublažava bolove u grlu kad se bolest pojavi, ali i pomaže kod problema sa želucem te smanjuje visoki holesterol. Svakodnevno pijte jednu do dve šalice čaja od đumbira.

4. Zeleni čaj

Flavonoidi iz zelenog čaja pomažu u borbi protiv bakterija i sprečavaju razmnožavanje virusa. Takođe, zeleni čaj ima mnogo moćnih antioksidanata koji pomažu u zaštiti od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Redovita konzumacija zelenog čaja takođe će pomoći u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, parodontne bolesti i osteoporoze. Uživajte u umirujućoj šoljici zelenog čaja nekoliko puta dnevno. Nemojte dodavati mleko jer će čaj učiniti manje učinkovitim za tu svrhu.

5. Jogurt

Kako biste poboljšali svoj imunitet, uključite jogurt s aktivnim kulturama u svoju ishranu. Sojevi "dobrih" bakterija kao što je Bifidobacterium lactis u jogurtu povećavaju aktivnost stanica imuniteta kako bi uništili viruse i "loše" bakterije. Te prijateljske bakterije takođe pomažu telu da apsorbira mnoge esencijalne hranjive materije. Konzumacija jogurta na dnevnoj bazi može smanjiti učestalost crevnih infekcija, boriti se protiv različitih vrsta virusnih infekcija, poboljšati probavu, smanjiti dužinu obične prehlade. Za maksimalnu korist preporučuje se konzumacija jogurta sa “živom i aktivnom kulturom”.

6. Pomorandža

Pomorandže su bogate vitaminom C, snažnim antioksidantom koji podstiču vaš imunološki sastav, odnosno proizvodnju belih krvnih stanica koje su ključne u borbi protiv infekcija. Takođe su i dobar izvor vitamina A, vitamina B9 ili folata i bakra koji su važni za imunološke funkcije, pomažu u snižavanju nivoa holesterola i krvnog pritiska. Popijte čašu svežeg soka od pomorandže ujutru i jednu čašu kasnije tokom dana.

7. Batat

Slatki krompir takođe je izvrsna hrana za jačanje imuniteta. Pun je antioksidansa beta-karotena koji štiti od oštećenja slobodnih radikala i poboljšava funkciju imunosnih stanica. Osim toga, batat ima veliku količinu vitamina A koji je potreban za normalno funkcionisanje imunološkog sastava te pomaže da se razvije otpornost na infekcije. Slatki krompir takođe reguliše nivo šećera u krvi i smanjuje otpornost na insulin; suzbija upalne probleme kao što su astma, artritis i giht te ublažava zatvor. Jedite pola šoljice kuvanog slatkog krumpira dnevno kako biste poboljšali obrambene snage organizma i ostali zdravi.

8. Pileća supa

Tanjir domaće pileće supe može osnažiti imunitet i povećati šanse da brže prebolite virusnu infekciju. Pileća supa osigurava snažnu dozu proteina, važne hranljive materije za održavanje imuniteta. Osim toga, sadrži vitamine B, kalcijum, magnezijum i cink, koji takođe osnažuju telo. Pileća supa isto tako hidrira, pa na taj način ubrzava proces ozdravljenja. Kajenski biber ima visok udeo beta-karotena ili pro-vitamina A, koji je neophodan za zdrav imuni sastav.

9. Kajenski biber

Pomaže pri izbacivanju toksina, stimuliše probavu i smanjuje simptome prehlade i drugih infekcija. Ublažava bolove, ubrzava cirkulaciju, dobar je za zdravlje srca, regulaciju šećera u krvi, smanjenje glavobolje... U kombinaciji s pilećom supom biće izvrstan za imunitet.

10. Pečurke

Pečurke imaju visok sadržaj antioksidanata i bogate su esencijalnim mineralima selena i bakra koji su važni za imunitet. One takođe hrane i štite srce i jetru, smanjuju rizik od visokog krvnog pritiska i dijabetesa. Kako biste pojačali svoj imunitet, odlučite se za šitake, reiši ili maitake pečurke.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: ordinacija.vecernji.hr