Zdravlje bubrega je od vitalne važnosti za celokupno stanje organizma, kao i za dugovečnost našeg života. Svakodnevni unos hrane i pića može značajno opteretiti bubrege.

Što rade bubrezi?

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem telu.

Što šteti bubrezima?

Kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćne bešike, a upravo te toksine unosimo u telo u obliku hrane i pića. Ljudi s najviše rizika za razvoj bubrežnih bolesti su oni s dijabetesom, visokim krvnim pritiskom ili porodičnom istorijom bolesti bubrega.

Ključni sastojak za čišćenje bubrega 

Peršun je začin koji zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora kao i vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A, tiamin i riboflavin se smatra jednim od najjačih antioksidansa.

List peršuna deluje protivupalno i štiti telo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog creva, dijabetesa i astme. Ako ste pušač, jedete neredovito, uživate u pokojoj čašici više ili pak u brzoj i prženoj hrani, vreme je da napravite neto dobro za vaše telo i bubrege te se očistite od toksina.

Sastojci:

- šaka peršunovog lišća

- 1 litar vode

Priprema:

1. Peršun operite pa ga naseckajte na veće komade, stavite u šerpu i prelijte vodom.

2. Na srednje jakoj vatri zagrejte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuvajte još 5 do 10 minuta.

3. Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procedite i ostavite u frižider.

4. Šoljicu napitka popijte svako jutro.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Zadovoljna.hr