U borbi protiv vrućine, lubenica je najukusniji saveznik. Sem što sladi i rashladi, lubenica ima još vrlina, a to je da se usprešno bori protiv viška kilograma.
Osobine lubenice koje uočavamo na prvi pogled i prvi zalogaj: ukusna, osvežavajuća i jeftina, a stručnjaci kažu - i zdrava. Naime, oko 92% lubenice čini voda, što je svrstava u izvrsne izvore hidratacije. Opšte je poznato da je hidratacija, posebno u vreme velikih vrućina, ključna za optimalno funkcionisanje organizma i lep, zdrav, izgled. Pored vode, lubenica sadrži prirodne šećere koji je čine tako ukusnom, a istovremeno zdravom i okrepljujućom. Što se tiče ugljenih hidrata, u lubenici ima oko 1.1g vlakana, a vlakna dokazano stvaraju dugoročan osećaj sitosti i pozitivno utiču na probavu.
Sve navedene karakteristike, lubenicu čine i prvoklasnim borcem protiv suvišnih kilograma, nakupljenih tokom duge zime. Međutim, uživanje u lubenici ipak nećemo posmatrati kao striktan plan ishrane, nego kao ukusan način da pročistimo organizam, rešimo se toksina i doteramo brojke na vagi.
Prvi trik kojim lubenica uspešno "vara" naš mozak, krije se baš u visokom sadržaju vode. Naime, repetitivni unos zalogaja i žvakanje, šalju signal mozgu da unosimo i veliku količinu kalorija. Međutim, visok procenat vode, omogućava nam da se prejedemo lubenice, a da pritom unesemo malo kalorija. Naravno, prejedanje bi trebalo izbegavati, ali je ponekad tako teško odoleti hladnoj lubenici. Budući da voda vrlo brzo prostruji kroz naše telo, efikasno ćemo se rešiti i toksina, soli i drugih nečistoća. Stručnjaci kažu da dehidriranost i žeđ ponekad percipiramo kao glad, pa ćemo povećanim unosom sočne lubenice, rešiti i ovu zavrzlamu. Istraživanja pokazuju da lubenica utiče i na smanjenu akumulaciju masnoća, a efikasna je i protiv bolova u mišićima, nakon napornog treninga.
Rigorozne dijete predlažu pročišćavanje organizma, tako što ćemo tri dana jesti isključivo lubenicu. Nakon ovakvog posta, postepeno se u jelovnik vraćaju i druge namirnice. Mi vam, ipak, predlažemo da lubenicom samo obogatite postojeći plan ishrane. Uzmite krišku lubenice umesto preslatkih i gaziranih sokova, ili se njome zasladite, umesto komada torte, kolača ili sladoleda. Unećete manje kalorija, a telo ćete okrepiti vitaminima C i A, kao i beta karotenom.
Preporučujemo vam i ova tri brza i jednostavna recepta, za serviranje lubenice na malo drugačiji način:
Gaspačo s lubenicom
Sastojci:
oko 1 kg očišćene lubenice
1 krastavac
1 čen belog luka
pola glavice crnog luka
30 ml soka od limete
malo seckanog peršunovog lista
biber i seckana halapenjo paprika, po želji
Priprema:
U manju posudu izdvojite polovinu pripremljene lubenice i pola krastavca, prethodno isečenih na kockice. Ostatak sastojaka dobro izmiksajte u blenderu. Sve sastojke sjedinite u većoj posudi i ostavite u frižider, na nekoliko sati.
Salata od manga i lubenice
Sastojci:
2-3 zrela manga
oko 250 g očišćene lubenice
pola manje glavice ljubičastog luka
1 čen belog luka
12 cherry paradajzića isečenih na pola
30 ml limunovog soka
malo maslinovog ulja
1 kafena kašika meda
korijander
potočarka
halapenjo paprika po želji
Priprema:
U činiju dodajte sve čvrste sastojke. U odvojenoj posudi napravite dresing od belog luka, limunovog soka, maslinovog ulja, meda i soli. Dresingom prelijte ostale sastojke, te pospite korijanderom i potočarkom.
Salata od lubenice, rukole, fete i nane
Sastojci:
1 manja glavica ljubičastog luka
30 ml soka limete
maslinovo ulje
masline
oko 300 g očišćene lubenice
oko 200 g rukole
malo grubo naseckane nane
80 g feta sira
Priprema:
U činiji za serviranje sjedinite ljubičasti luk, sok limete, maslinovo ulje i masline. Promešajte i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Dodajte lubenicu, rukolu, nanu i fetu i sve dobro promešajte.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom