Za razliku od turšije, čije se koristi dovode u pitanje, u većini porodica marinirani krastavčići su neizostavan deo trpeze, pa se njihovo konzumiranje ne dovodi u pitanje.

Kiseli krastavčići su veoma ukusni, a većina nas voli da pije i njihov sok. Međutim, pokazalo se da baš sok od kiselih krastavčića ima neverovatne koristi za zdravlje čoveka.

Prva na spisku može biti da ovi krastavčići pomažu kod problema sa želudačnom kiselinom. Poznatno je da sirće kod nekih ljudi izaziva pojavu želudačne kiseline, a samim tim im stvara i neugodnosti. Skroz suprotno ovome, sirće u soku od kiselih krastavčića umiruje želudac.

Druga blagodet ovog soka jeste da ublažava umor nakon treninga, tako što pomaže pri obnavljanju elektrolita kod sportista nakon redovnog vežbanja. Sok je bogat natrijumom i, kao što smo već spomenuli, sirćetom, a upravo oni su neophodni sportistima, koji su skloni preteranom znojenju, da im se obnovi energija.

Prema nekim američkim istraživanjima, konzumacija napitaka sa većim sadržajem natrijuma pomaže kod termoregulacije. Takođe se smatra da sirće pomaže kod grčeva u mišićima.

Sok od kiselih krastavčića ublažava predmenstrualne tegobe, tj. simptome PMS-a na isti način kao i kod osoba koje vežbaju. Ovaj sok poboljšava hidrataciju tela i smanjuje bolove. Smanjuje potrebu za slanom hranom, koja je jedan od predmenstrualnih simptoma.

I još jedna korist soka od kiselih krastavčića, ujedno i najpoznatija, je ta da pomaže da se izborimo sa mamurlukom. Alkohol daje osećaj dehidratacije, a konzumacija ovog soka pomaže obnavljanje natrijuma u organizmu, a takođe i njegovog tonusa. Zahvaljujući elektrolitima koje sadrži, ovaj sok nam obezbeđuje i potrebnu energiju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs