Portal StvarUkusa je 11.10.2019. godine objavio tekst naslova “Prirodni lekovi protiv bolova: Nabavite sledeće začine”, u kojem je navedeno da menta ili nana može da izleči gastritis, kao i da su još neki začini odlični prirodni lekovi i da pomažu da se rešite tegoba. Ta informacija nije bila tačna, i ovom prilikom je ispravljamo.

U našem tekstu bilo je navedeno da kurkuma, crni biber i menta mogu da ublaže bolove, kao i da izleče neke bolesti, tipa gastritis, ali to nije bilo tačno. Na sajtu Raskrinkavanje.ba je otkriveno da su menta ili nana dobar izvor nutrijenata, poput vitamina A i antioksidanasa.  Koristi se hiljadama godina zbog svog osvežavajućeg mirisa, ali i verovanja u zdravstvene koristi njene konzumacije, naročito u pogledu problema s probavom. 

Međutim, ne postoji dovoljan broj studija sprovedenih na ljudima koje bi potvrdile dejstvo mente ili nane na ljudski organizam, izuzev u olakšavanju probave i ublažavanju sindroma iritabilnih creva (IBS). Tako da ovaj začin ne može da vas izleči od gastritisa.